Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция извърши успешен тест

...
Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция извърши успешен тест
Коментари Харесай

Иран се похвали с успешен тест на нова космическа ракета

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война извърши сполучлив тест на нова галактическа ракета за извеждане на спътници в орбита, съобщи Ройтерс, като се базира на ирански държавни медии.

" Тестовият полет на ракета притежател за спътници с мотор с твърдо гориво … завърши сполучливо ", заяви държавната информационна организация ИРНА.

Вашингтон се притеснява, че същата технология, с която се извеждат спътници в орбита, би могла да бъде употребена за изстрелване на нуклеарни бойни глави. Техеран постоянно отхвърля да има сходни планове. Ракетата " Гаем 100 " е първата иранска тристепенна галактическа ракета и тя ще може да извежда спътници с тегло 80 кг в орбити на височина 500 километра над земната повърхнина, съобщи ИРНА.

Амирали Хаджизаде, ръководителят на аерокосмическото звено на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, създало ракетата " Гаем 100 ", сподели, че тя ще бъде употребена за изстрелване на ирански спътници по отношение на работата на министерството на телекомуникациите.

С резолюция на Организация на обединените нации от 2015 година Иран бе свикан да се въздържа в продължение на до 8 години от работа по балистични ракети, предопределени за доставка на нуклеарни оръжия. Иран твърди, че в никакъв случай не е възнамерявал да създава нуклеарни оръжия и затова резолюцията не се отнася за неговите балистични ракети, които Техеран разказва като значимо средство за въздържане и отвръщане на удар.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР