Иранският главен преговарящ Али Багери каза в четвъртък, 2 декември,

...
Иранският главен преговарящ Али Багери каза в четвъртък, 2 декември,
Коментари Харесай

Иран прави предложения за ядрената сделка, но САЩ не са много оптимистични

Иранският основен договарящ Али Багери сподели в четвъртък, 2 декември, че е направил две оферти за унищожаване на глобите и за нуклеарната стратегия на Иран на третия ден от договарянията за избавяне на нуклеарната договорка, което съгласно Техеран зависи от " положителната воля " на Запада, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

От своя страна, Съединени американски щати не са доста оптимистични, само че " не е прекомерно късно " за реализиране на съглашение, съобщи през днешния ден американският държавен секретар Антъни Блинкен пред публицисти в Стокхолм.

Що се отнася до иранските оферти, " първият документ обобщава възгледите на Ислямска република Иран по отношение на премахването на глобите, а вторият се отнася до нуклеарните действия на Иран ", сподели Багери в изявление за иранската социална телевизия ИРИБ, обещано от Виена.

" Оттук нататък другата страна би трябвало да прегледа тези документи и да се приготви за договаряния с Иран въз основа на текстовете, които сме й дали ", сподели през днешния ден Багери, който е и заместник-министър на външните работи на Иран.

Държавният секретар Антъни Блинкън сподели че ще стане ясно " в най-близко бъдеще " дали присъединяване на Иран в договарянията за връщане към нуклеарната договорка от 2015 година е откровено и добави, че досегашната иранска изразителност не дава мотив за оптимизъм. Блинкън сподели, че е разискал Иран на срещите си с сътрудниците си от Русия и Израел. Той добави, че към момента има време Иран да взе участие по един пълностоен метод в нуклеарните договаряния.

Израел прикани през днешния ден международните сили неотложно да прекратят нуклеарните си договаряния с Иран, припомняйки известието на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации, че Техеран е почнал да създава обогатен уран с по-модерни центрофуги, съобщи Ройтерс.

" Иран упражнява нуклеарен шантаж като тактичност за договаряния и на това би трябвало неотложно да се отговори посредством прекъсване на договарянията и предприемане на съществени стъпки от международните сили ", е декларирал министър председателят Нафтали Бенет в диалог с Антъни Блинкън, заяви канцеларията на израелския министър-председател.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви в сряда, че Иран е почнал развой по обогатяване на уран с каскада от 166 усъвършенствани центрофуги в завода " Фордо ".

Иран и международните сили се пробват да съживят договорката от 2015 година, с която Техеран ограничи нуклеарната си стратегия в подмяна на облекчение на икономическите наказания от Съединени американски щати и Организация на обединените нации.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан по-рано съобщи, че съглашението е " на една ръка разстояние ", само че зависи от " положителната воля " на Запада.

" Търсим разумен, изтрезнял и насочен към резултат разговор ", написа министърът в Туитър. " Разговорите във Виена се водят съществено и приоритет остава премахването на глобите ", добави той.

В изявление, оповестено през днешния ден от осведомителния уебсайт " Мидъл Ист Ай ", министърът сподели, че страната му " не е под напън да подпише договорка. Топката е в полето на американците. Те би трябвало да отдръпват глобите си ".

В изявление за иранската социална телевизия и очевидно намеквайки за Израел, Багери предизвести събеседниците си, че има " други участници, които са отвън договарянията, само че се пробват да нарушат пътя, който води до съглашение и градивен разговор ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР