Иранските власти обявиха в неделя нова кампания, насочена към облеклото

...
Иранските власти обявиха в неделя нова кампания, насочена към облеклото
Коментари Харесай

Иранските власти върнаха моралната полиция

Иранските управляващи оповестиха в неделя нова акция, ориентирана към облеклото на дамите на обществено място, оповестява АП. Т.нар. морална полиция са връща на улицата 10 месеца след гибелта на кюрдката Махса Амини след арест - случай, който провокира национални и интернационалните митинги.

Властите краткотрайно отстъпиха от строгите ограничения, до момента в който се бореха да овладеят всеобщите митинги, призоваващи и за свалянето на режима на аятоласите, ръководещи Иран повече от четири десетилетия.

Над 500 протестиращи бяха убити, а близо 20 000 арестувани. Но доста дами продължиха да подценяват наложените правила на облекло, изключително в столицата Техеран и други градове.

Появиха се и спекулации, че моралната полиция ще бъде разпусната, макар че Техеран предизвести, че условията към дамите ще останат в действие.

През цялата рецесия управляващите упорстваха, че разпоредбите не са се трансформирали. Клерикалните управници на Иран гледат на хиджаба като на основен дирек на ислямската гражданска война, която ги докара на власт, и считат по-небрежното облекло за симптом на западния крах.

В неделя военачалник Саид Монтазеролмахди, представител на полицията, сподели, че моралната полиция ще възобнови уведомяването и по-късно задържането на дами, които не носят хиджаб на публични места. В Техеран мъжете и дамите от тази полиция към този момент патрулират по улиците в присъщите микробуси.

Късно в събота полицията арестува Мохамед Садеги, млад и относително незнаен артист, след мнения за видео в обществените медии, показващо по какъв начин жена е арестувана от полицията за морал.

" Повярвайте ми, в случай че видя такава сцена, може да извърша ликвидиране ", споделя той и за тези думи евентуално е бил арестуван.

Мисията на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелства в Иран прикани предходната седмица иранските управляващи да прекратят изтезанията на хора, наказани на гибел поради присъединяване си в антиправителствените митинги, които раздрусаха страната предходната година. Това изказване беше направено от ръководителя на задачата, Сара Хусейн, пред Съвета по правата на индивида в Женева.

Няколко души бяха обесени за присъединяване в митингите, а водачите на Иран упрекнаха западните си врагове за подстрекаването им. Мисията също прикани за " освобождение на всички арестувани за практикуване на законното им право на мирни събрания и за докладване на митингите ".

През май тази година Иран екзекутира трима мъже, които, съгласно иранските управляващи, са били включени в гибелта на трима членове на силите за сигурност по време на митингите. Международната общественост продължава да следи деликатно развиването на събитията в Иран, като упорства за съблюдаване на правата на индивида и преустановяване на насилието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР