Ирански съд осъди млада двойка на над 10 години затвор,

...
Ирански съд осъди млада двойка на над 10 години затвор,
Коментари Харесай

Заради видео с танц на обществено място: Двойка е осъдена на над 10 години затвор в Иран

Ирански съд осъди млада двойка на над 10 години затвор, тъй като танцувала пред един от главните паметници в Техеран. Танцът бил сниман с мобилен телефон и фрагментите от него били качени в интернет, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Why this video has led to a 10-year prison sentence for young Iranian couple Astiyazh Haghighi and fiancé Amir Mohammad Ahmadi.
Read more:
— SBS News (@SBSNews)
Видеото се завъртя бързо в обществените мрежи и се трансформира в един от знаците на митинга против иранския режим.

Осъдените са Астияз Хагхигхи и годеникът ѝ Амир Мохамад Ахмади. Двамата са на към 20 години, описват ирански правозащитници. Те са били снимани да танцуват пред кулата " Азади " в Техеран. Били са задържани поради видеото с сантименталния танц през ноември.

По време на танца Астияз не е носела хиджаб ,

като по този метод се е противопоставила на строгите правила за облекло в Иран. В страната също така дамите нямат право да танцуват на обществени места.

Базираната в Съединени американски щати неправителствена организация " Новинарска организация на правозащитните деятели " сподели ,

че двойката е била съдена от революционен съд в Техеран. Младежите са получили по 10 години и половина затвор. Наложена им е била и възбрана да употребяват интернет, и да напущат Иран. Двойката, която е много известна в " Инстаграм ", е била приета за отговорна по обвинявания за обществено поощряване към разврат и проституция, както и поради събиране, което е целяло да наруши разпоредбите за национална сигурност.

A young Iranian couple have been sentenced to more than 10 years for violating the Islamic Republic's laws by dancing in a video near one of Tehran's most famous landmarks.
— DW News (@dwnews)
Двойката е била лишена от правото да има юристи по време на делото .

Опитите за освобождение на младежите под гаранция по време на правосъдното произвеждане са били отхвърлени.

Монументът, пред който е танцувала двойката - футуристичната гигантска кула " Азади " (в превод от фарси - свобода) ,

се счита за една от водещите туристически атракции в иранската столица. Тя бе открита при властването на последния шах на Иран Мохамед Реза Пахлави (1941-1979 г.) при започване на 70-те години на предишния век и беше известна по това време като " Кулата Шахиад " (в превод: В памет на шаха). След основаването на Ислямската република кулата беше прекръстена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР