Ирански гражданин окончателно осъди прокуратурата да му плати 150 000

...
Ирански гражданин окончателно осъди прокуратурата да му плати 150 000
Коментари Харесай

Иранец осъди прокуратурата за 150 000 лв.

Ирански жител дефинитивно осъди прокуратурата да му заплати 150 000 лева обезщетение за това, че е бил нелегално упрекнат за трафик на опиати.

Това видя " Сега " в електронното деловодство на Върховния касационен съд. Върховните съдии отхвърлят да преразгледат решението на долните две инстанции и по този начин то влиза в действие.

Иранецът В.Н. е интернационален водач. На 24 април 2017 година той влиза с тира си в България от Турция през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". При граничната митническа инспекция се вижда, че в част от транспортираните от него консерви се съдържа кафеникаво прахообразно вещество, което след осъществен наркотест реагирало на хероин.

Впоследствие е открито, че веществото е материал от преправка на опиат (суров морфин) - примес от морфин, кодеин и тебаин. На 25 април 2017 година В.Н. е притеглен като обвинен за преместване през границата на 214,07 кг. хероин на обща стойност 13 914 550 лева На идващия ден Окръжният съд в Хасково дефинира той да остане в ареста.

През февруари 2018 година обвиняването е прецизирано. Иранецът е упрекнат, че в съучастничество с неустановени лица (подбудители и помагачи) пренесъл през границата от Турция в България недопечен морфин на обща стойност 5 727 310 лева

През април 2019 година Хасковският областен съд го признава за почтен и трансформира мярката му за неотклонение от задържане под стража в подписка. Иранецът е освободен и напуща България.

Прокуратурата стачкува присъдата, Апелативният съд в Пловдив го намира за отговорен и го осъжда на 13 години затвор и 150 000 лева санкция, както и конфискация на камиона. Българските управляващи желаят екстрадицията на В.Н., само че тя не се случва.

Той апелира присъдата и Върховният касационен съд взема решение, че извoдитe зa винaтa му ca " изцялo в cфepaтa нa пpeдпoлoжeниятa ", oбяcнeниятa му ca тълĸyвaни пpeвpaтнo, a coчeнитe ĸocвeни дoĸaзaтeлcтвa нe изгpaждaт cвъpзaнa вepигa, ĸoятo " eднoзнaчнo дa вoди дo eдинcтвeнo възмoжeн извoд зa винoвнocттa нa пoдcъдимия в извъpшвaнeтo нa ĸoнтpaбaндния пpeвoз нa нapĸoтичнo вeщecтвo и дa aнгaжиpa нaĸaзaтeлнaтa мy oтгoвopнocт ". Така Върховен касационен съд връща делото на апелативните магистрати.

Този път нов състав на съда оправдава иранеца. Решението на апелативния съд не е атакувано от прокуратурата и на 1 октомври 2020 година оправдателната присъда влиза в действие.

През февруари 2021 година Хасковският областен съд постановява камионът да бъде върнат на индивида и той си ги получава месец по-късно.

По гражданското дело за вреди, което по-късно В.Н. завежда против прокуратурата, Окръжният съд в Хасково, а по-късно и Апелативният съд в Пловдив одобряват, че с изключение на моралните премеждия и страхове, които е имал през годините на делото, той не е можел да упражнява и специалността си и да се устоя.

Предвид е взето, че е бил упрекнат в тежко закононарушение, че е бил арестуван в изцяло непозната за страна за близо две години, лишен от семейство, другари и обществен кръг.

" Всички тези отрицателни психоемоционални преживявания са били интензивни и многокомпонентни и са го затруднили в изключителна степен ", изяснява съдът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР