Ирански футболист е изправен пред смъртна присъда за кампания за

...
Ирански футболист е изправен пред смъртна присъда за кампания за
Коментари Харесай

В Иран осъдиха на смърт футболист заради кампания на правата на жените

Ирански футболист е изправен пред смъртна присъда за " акция за правата на дамите ", предава Anadolu Agency , като добавя, че по-рано денем Световният съюз на играчите FIFPRO прикани Техеран да анулира наказването му.

" FIFPRO е шокирана и отвратена от известията, че професионалният футболист Амир Наср-Азадани е изправен пред екзекуция в Иран, откакто е водил акция за правата на дамите и главните свободи в неговата страна “, се споделя в известие от организацията, оповестено в обществената мрежа " Туитър “.

" Ние сме солидарни с Амир и призоваваме за незабавна анулация на наказването му “, допълват още в известието.

Иран е разтресен от митинги от средата на септември след гибелта в пандиза на 22-годишната Махса Амини, задържана от моралната полиция за хипотетично нарушение на ислямския дрескод. В последвалите седмици страната бе залята от вълна демонстрации, в отговор на които управляващите в Техеран започнаха строги санкции, само че в последна сметка оповестиха разпускането на моралната полиция.

26-годишният Наср-Азадани е един  от няколкото, получили смъртна присъда за обществена поддръжка на митингите за правата на дамите.

В понеделник Иран екзекутира втори човек, наказан за убийството на двама чиновници на сигурността в североизточния град Машхад.

23-годишният Маджид Реза Рахнавард беше обесен обществено в родния си град Машхад в дребните часове на понеделник по обвинявания в " мохаребе “ (водене на война против Бога), оповестиха локалните медии.

Миналата седмица Иран екзекутира Мохсен Шикари за " заплашване на жители с хладно оръжие и пострадване на охранител “ по време на митинги в квартал Сатар Хан в западен Техеран.

На Световното състезание по футбол през 2022 година националният тим на Иран отхвърли да изпее националния си химн преди мача против Англия в символ на митинг против гибелта на Амини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР