Ирански дронове. Снимка: АПСледвайте Гласове в .Белият дом заяви, че

...
Ирански дронове. Снимка: АПСледвайте Гласове в .Белият дом заяви, че
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Иран в лъжа за използването на негови дронове при руски атаки в Украйна

Ирански дронове. Снимка: АП
Следвайте " Гласове " в.

Белият дом съобщи, че Иран лъже, че ирански дронове не са били употребявани в съветски офанзиви против Украйна, съобщи " Ройтерс ".Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че има " голям брой доказателства за тяхната приложимост от страна на Русия както против военни, по този начин и против цивилни цели " в Украйна и че наподобява Техеран обмисля дали да продаде още такива оръжия на Москва.
" Всички вие също по този начин видяхте известията от тази заран за удар, наподобява с ирански дрон, в центъра на Киев. И все пак Иран продължава да лъже ", съобщи тя пред кореспонденти.
По-рано през днешния ден представител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че с доставките на дронове за Русия Иран нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Резолюция 2231 се отнася за нуклеарната договорка от 2015 година сред Иран и шест международни сили (Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ), която предвиждаше унищожаване на интернационалните наказания против Техеран в подмяна на ограничавания за обогатяването на уран, които да създадат по-трудна за Иран създаването на нуклеарни оръжия, напомня Ройтерс. Съгласно резолюцията против Иран действаше ембарго за стандартни оръжия до 2020 година Въпреки опитите на Съединени американски щати по времето на някогашния президент Доналд Тръмп, който изтегли страната си от договорката през 2018 година, да удължат периода на деяние на ембаргото, Съветът за сигурност отхвърли да направи това и по този начин проправи път за Иран още веднъж да стартира да изнася оръжия.

Западни дипломати обаче обявиха, че рестриктивните мерки за ракети и свързани с тях технологии, написани в резолюцията, са в действие до октомври 2023 година и те контролират износа и закупуването на високотехнологични военни системи като дроновете.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР