Ирански авиолинии имат споразумения за милиарди с Airbus. © Regis

...
Ирански авиолинии имат споразумения за милиарди с Airbus. © Regis
Коментари Харесай

Европейският съюз ще търси изключения в американските санкции срещу Иран

Ирански авиолинии имат съглашения за милиарди с Airbus.

© Regis Duvignau Още по тематиката
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018
Европейски Съюз с упоритост да резервира нуклеарната договорка с Иран

Европейските водачи приканиха Съединени американски щати да не подхваща дейности, които ще попречат на други страни да съблюдават съглашението
9 май 2018
Тръмп изтегля Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение

Вашингтон ще възвърне глобите против Техеран
8 май 2018 Европейските водачи изявиха желанието си да намерят изключение за европейските компании от американските наказания против Иран, които бяха възобновени в сряда, откакто американският президент Доналд Тръмп отдръпна страната от нуклеарното съглашение с Техеран, оповестява Financial Times.

Спасяването на съглашението

След изказването на Тръмп от френска страна обявиха, че в околните три до шест месеца, преди американските наказания да бъдат напълно възобновени, ще създадат опит да обезпечат изключения за европейските компании, търгуващи с Иран. Спасяването на съглашението, което наподобява Европейският съюз се старае да обезпечи, ще изисква повече от положително предпочитание. Европейските водачи ще би трябвало да убедят огромни компании като Total, Airbus и Sanofi да продължат вложенията и партньорствата си с Техеран, макар опасността от санкции в Съединени американски щати.

На собствен ред иранският нравствен лидер Аятолах Али Хаменей съобщи, че уговорките на ислямската република към съглашението ще зависят от " задоволителни гаранции " от страна на Франция, Германия и Обединеното кралство. В противоположен случай продължаването на нуклеарното съглашение " не е разумно ".

Френската власт в полза на фирмите

" Американските управляващи оповестиха последователното възобновяване на глобите против Иран, а ние ще създадем всичко, с цел да защитим ползите на нашите компании ", изяснява френски общественик пред Financial Times. " За това обаче ще ни би трябвало време ", прибавя той.

Френският финансов министър Бруно ле Майър съобщи в сряда, че ще предложи " изключения " и " отстъпителни клаузи " за съществуващите контракти сред европейските и ирански компании и вложенията в страната на среща американския министър на финансите Стивън Мнучин.

Оттеглянето на Америка от иранското нуклеарно съглашение ще провокира съществени усложнения за иранската стопанска система, а партньорствата с европейски компании значително биха понижили резултатите от американските наказания. Въпреки това, до каква степен глобите засягат европейските страни, остава кардинален въпрос, по който евентуално ще бъде реализирано единодушие при положително предпочитание и от американска страна.

Споразумението, подписано по време на мандата на Барак Обама, беше определяно като " историческо ", само че съгласно Тръмп е " засегнатост " за него като жител, защото условията към Иран са прекомерно леки. Ако в реалност обаче " леките " условия на съглашението са в основата на отдръпването на Съединени американски щати, обезпечаването на изключение за европейските компании не би следвало да съставлява проблем за американските управляващи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР