Иран затвори сухоземната си граница с Ирак заради безредиците там,

...
Иран затвори сухоземната си граница с Ирак заради безредиците там,
Коментари Харесай

Иран затвори границата си с Ирак

Иран затвори сухоземната си граница с Ирак поради безредиците там, избухнали след решението на авторитетния шиитски свещеник Муктада Садр да се отдръпна от политиката. Пак по същата причина бяха спрени интернационалните полети до иракската столица, съобщи Асошиейтед прес.
Привърженици на авторитетния свещеник стреляха през днешния ден с гранатомети и картечници по строго охраняваната Зелена зона в столицата Багдад, а силите за сигурност отвърнаха на огъня. Най-малко 30 души са починали при продължаващите към този момент втори ден вълнения, а над 400 са потърпевши, оповестиха иракски медицински управляващи.
Насилието заплашва да задълбочи политическата рецесия, макар че ситуацията в останалите градове в страната наподобява спокойна, а добивът на жизненоважния за Ирак нефт продължава.
Докато силите на Муктада Садр обстрелваха центъра на столицата, бронирани танкове, ситуирани един до различен, защитаваха Зелената зона от другата страна на бариерите. Над централната част на града се издигна гъст черен пушек, който се виждаше от километри. Случващото се беше предавано директно по малкия екран.
В известие на иранската държавна телевизия за затварянето на границата като причина за решението се акцентират вълненията и комендантският час в иракските градове. Иранските жители са призовани да се въздържат от пътувания до Ирак, а на иранските шиитски поклонници, които се намират на иракска територия, се предлага да заобикалят всевъзможни пътувания сред градовете. Техеран афишира това в миг, когато милиони иранци се готвят да посетят Ирак за годишните поклонения на свещените за шиитите места там.
Кувейт прикани жителите си да изоставен прилежащ Ирак, а тези, които имат намерение да пътуват до такава степен, да отсрочат проектите си поради избухналите улични конфликти сред последователите на враждуващите шиитски организации в Ирак, заяви кувейтската държавна информационна организация КУНА. Малкото арабско кралство в Залива има 254-километрова обща граница с Ирак.
Дубайският авиопревозвач " Емирейтс " спря през днешния ден полетите си до Багдад поради вълненията в Ирак. Авиокомпанията съобщи, че " следи деликатно ситуацията ". Тя не посочи дали от на следващия ден полетите ще бъдат обновени.
Нидерландия изтегля посолството си, намиращо се в Зелената зона, заяви през днешния ден външният министър на страната Вопке Хукстра. " Има престрелки към посолството в Багдад. Нашите чиновници в този момент работят в немското посолство, в друга част на града ", написа той в " Туитър ".
Протестиращи, правилни на духовника Муктада Садр, който през вчерашния ден разгласи, че се отдръпва от политиката, събориха с въжета бетонните заграждания пред държавния замък и нахлуха вътре през портала му. Мнозина от тях проникнаха в първокласните салони и мраморни зали на двореца, където иракското управление заседава и организира срещи с задгранични високопоставени представители. 
Иракската войска вкара комендантски час в цялата страна, а служебният министър председател анулира всички съвещания на кабинета до второ разпореждане. Представители на здравните органи оповестиха, че десетки протестиращи са потърпевши при пукотевица, от потребления против тях сълзотворен газ и при конфликти с полицията за битка с вълнения.
Муктада Садр прикани през днешния ден почитателите си да изоставен центъра на Багдад и се извини на иракския народ за яростните конфликти сред съперничещи си шиитски групи, съобщи Ройтерс. " Това (вече) не е гражданска война, тъй като изгуби мирния си темперамент ", съобщи Садр в телевизионно послание.
" Проливането на иракска кръв е неразрешено ", добави той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР