Иран започна от днес след полунощ да обогатява уран до

...
Иран започна от днес след полунощ да обогатява уран до
Коментари Харесай

Иран обяви, че обогатява уран до 60 процента

Иран стартира от през днешния ден след среднощ да обогатява уран до 60 % непорочност, разгласи ръководителят на иранския парламент Мохамад Багер Калибаф, представен от Асошиейтед прес, заяви Българска телеграфна агенция. Той не посочи какво количество ще бъде обогатено до такова ниво.

Този ход на Иран евентуално ще увеличи напрежението, в миг, когато той договаря във Виена със международните сили за възможното връщане на Съединени американски щати в съглашението от 2015 година за нуклеарната му стратегия. Новината е симптом за забележителна ескалация след приписвания на Израел киберсаботаж през уикенда, развалил центрофуги в нуклеарния обект в иранския град Натанз. Въпреки че 60 на 100 е много над нивата, до които до момента Иран е обогатявал уран, това е надалеч под 90-те %, нужни за производството на нуклеарно оръжие, отбелязва АП.

Агенцията показва, че към този момент не е известно за какво известието е било направено точно от хардлайнера Калибаф - някогашен пълководец от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, който е възможен претендент за президент на изборите през юни. По-късно ръководителят на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Алехи посочи, че в този момент страната създава по 9 грама обогатен до 60 % уран на час. Това количество обаче ще намалее до 5 грама на час през идващите дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР