Иран започна да произвежда обогатен уран с 60% чистота в

...
Иран започна да произвежда обогатен уран с 60% чистота в
Коментари Харесай

Официален Техеран съобщи за обогаряване на уран в големи количества

Иран стартира да създава обогатен уран с 60% непорочност в подземната нуклеарна централа Фордо в страната, оповестиха публични медии във вторник, описвайки това като отговор на резолюция на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации.

Увеличеното обогатяване, обявено от формалната осведомителна организация IRNA, се преглежда като доста допълнение към нуклеарната стратегия на страната.

Обогатяването до 60% непорочност е една къса техническа стъпка до равнищата на оръжия от 90%. Експерти по неразпространение на нуклеарни оръжия предизвестиха през последните месеци, че Иран към този момент има задоволително обогатен с 60% уран, с цел да го преработи в гориво за най-малко една нуклеарна бомба.

Международната организация за атомна сила заяви, че Иран обогатява уран до 60% непорочност. Иран към този момент обогатява до 60% непорочност в своето нуклеарно оборудване в Натанц в централен Иран. Фордо е на към 100 километра южно от столицата Техеран.

IRNA не даде детайлности за количеството на творби обогатен уран.

В понеделник представителят на външното министерство на Иран Насър Канаани сподели, че страната му е подхванала стъпките в отговор на това, което той сподели, че е резолюция на МААЕ, нуклеарния наблюдаващ на Организация на обединените нации. Длъжностните лица не дадоха детайлности.

По-рано този месец МААЕ съобщи, че счита, че Иран е нараснал в допълнение запасите си от високообогатен уран. Миналата седмица организацията разкритикува Техеран, че продължава да не разрешава на чиновници на организацията достъп или наблюдаване на ирански нуклеарни обекти.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР