Иран заплаши да отмъсти за предполагаем израелски удар в Дамаск,

...
Иран заплаши да отмъсти за предполагаем израелски удар в Дамаск,
Коментари Харесай

Иран заплаши посолствата на Израел по целия свят

Иран заплаши да отмъсти за хипотетичен израелски удар в Дамаск, при който бяха убити седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, измежду които върховен пълководец.

Старши консултант на висшия водач на Иран декларира, че " нито едно от посолствата на Израел към този момент не е в сигурност " и че Техеран гледа на борбата с Израел като на " законно и законно право ".

„ Посолствата на Израел към този момент не са в сигурност “, споделя Яхя Рахим Сафави, старши консултант на аятолах Али Хаменей, предава организация Reuters.

До момента управляващите в Израел не са удостоверили, че страната стои зад удара против Дамаск.

Министърът на защитата на Израел Йов Галант съобщи, че страната е в подготвеност за допустима ответна офанзива против убийството на ирански генерали на 1 април.

Изявлението идва след среща на министъра на защитата с висши военни офицери за " оценка на оперативната обстановка “, отбелязва още организацията.

Съединените щати също са в нараснала подготвеност за реакция в отговор на допустима офанзива от Иран, ориентирана към израелски или американски активи в района.

Повод за опасността от страна на Иран стана удар по посолството на Иран в Сирия на 1 април. При офанзивата убити седем военни съветници, както и трима висши командири. Техеран упрекна за удара Иран.

В отговор израелската войска заяви, че соура отпуските на всички бойни елементи на фона на опасенията за допустима ескалация на войната в Близкия Изток.

Сред убитите при офанзивата в Дамаск на 1 април е и Мохамед Реза Захеди - старши пълководец в силите на " Ал Кудс " - поделение на Иранската революционна армия, което се занимава с разузнаване, финансови интервенции, военни акции и саботажи.

Смята се, че " Ал Кудс " оказва мощно въздействие върху съюзническите ѝ милиции в целия Близък изток - от Ливан до Ирак и от Йемен до Сирия.

В сряда Израел прикани и резервисти за усилване на въздушната защита.

Посланикът на Иран в Сирия съобщи, че ударът е засегнал постройка на консулството в комплекса на посолството и че резиденцията му се намира на последните два етажа. Той даде обещание " недопечен " отговор.

" Хизбула ", за която се смята за доста по-голяма и доста по-добре въоръжена бойна мощ спрямо " Хамас ", а също така е и една от най-мощните политически фракции в Ливан, също даде обещание да отвърне на удара.

" Това закононарушение няма да се размине, без врагът да получи наказване и възмездие ", съобщи групировката в изказване по-рано през седмицата.

Досега Иран избягваше да се намесва директно във войната сред оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористични организация " Хамас " и Израел, макар че очевидно поддържаше рисковата палестинска формация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР