Иран задържа танкер с иракски суров петрол, предназначен за Турция,

...
Иран задържа танкер с иракски суров петрол, предназначен за Турция,
Коментари Харесай

Иран задържа танкер с иракски суров петрол, предназначен за Турция

Иран задържа танкер с иракски недопечен нефт, предопределен за Турция, което наподобява е ответна мярка за конфискуването на същия транспортен съд предходната година от върлия зложелател на Техеран - Съединени американски щати, оповестяват ирански медии, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според английската компания за морска сигурност " Амбри " танкерът " Свети Никола ", плаващ под флага на Маршаловите острови, който предходната година беше иззет от Съединени американски щати за транспорт на ирански нефт, е бил нападнат от въоръжени нападатели, до момента в който прекосявал покрай оманския град Сохар, а системата му за следене (AIS) е била изключена, до момента в който се е насочвал към иранското пристанище Бандар е Яск.

След конфискуването на кораба предходната година Иран предизвести Съединени американски щати, че " това няма да остане без отговор ".

" Военноморските сили на иранската войска оповестиха задържането на американски петролен танкер в Оманския залив със правосъдна заповед ", цитира иранската държавна медия изказване на армията от през днешния ден.

Не е ясно за какво иранските медии дефинират кораба като американски кораб.

През 2023 година корабът " Свети Никола " беше арестуван от Съединени американски щати в границите на интервенция за използване на наказания, когато плаваше под друго име - " Суец Раджан ".

По това време Съединени американски щати обявиха, че иранският Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) се е опитвал да изпрати контрабанден ирански нефт в Китай в нарушаване на американските наказания. Корабът тогава превозваше над 980 000 барела ирански недопечен нефт, който беше иззет при интервенция на Съединени американски щати за налагане на наказания. След това корабът беше преименуван на " Свети Никола ".

Корабът натоварил 145 000 метрични тона нефт в иракското пристанище Басра и се е насочил към Алиага в Западна Турция през Суецкия канал, заяви операторът му " Емпайър навигейшън " пред Ройтерс, като добави, че е изгубил връзка с кораба.

Въпреки че от октомври насам подкрепяните от Иран йеменски хуси нападат търговски кораби в Червено море, с цел да изразят поддръжката си за ислямистите от " Хамас ", които се борят против израелската атака в Газа, тези произшествия са съсредоточени в пролива Баб ел Мандеб, на югозапад от Арабския полуостров.

Днешният случай се случва по-близо до Ормузкия пролив, сред Оман и Иран.

Плавателният съд има 19-членен екипаж, включващ 18 филипински жители и един гръцки, заяви операторът, като добави, че е бил нает от турската петролна рафинерия Tupras TUPRS.IS.

Пети флот на Военноморските сили на Съединени американски щати за момента не е дал отговор на настояването за коментар, уточни Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР