Иран в четвъртък директно призна обвинение, приписвано на международни инспектори,

...
Иран в четвъртък директно призна обвинение, приписвано на международни инспектори,
Коментари Харесай

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Иран в четвъртък непосредствено призна обвиняване, приписвано на интернационалните инспектори, че е обогатил уран до 84% непорочност за първи път, което би сложило Ислямската република по-близо от всеки път до основаване на нуклеарно оръжие, предава Асошиейтед Прес.

Признанието от новинарски уеб страница, обвързван с висшите кръгове на иранската теокрация, възобновява натиска върху Запада да се заеме с програмата на Техеран, която беше лимитирана от нуклеарното съглашение от 2015 година, от което Америка едностранно се отдръпна през 2018 година Последваха години на офанзиви в Близкия изток.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който наскоро се върна на премиерския пост в страната си, заплашва да предприеме военни дейности, сходни на тези, когато преди време Израел бомбардира нуклеарни стратегии в Ирак и Сирия. Но до момента в който при тези офанзиви не избухна война, Иран разполага с боеприпас от балистични ракети, дронове и други оръжия, които той и неговите съдружници към този момент са употребявали в района.

Признанието в четвъртък пристигна от иранския уеб страница Nour News, обвързван с Върховния съвет за национална сигурност на Иран, управителен от висшия водач аятолах Али Хаменей. Коментарите на Nour News следват дни на комплицирани мнения от страна на Иран, който не признава непосредствено обвиняването на инспектори от Международната организация за атомна сила, че страната е обогатила уран до 84 %.

" Блумбърг " първо заяви в неделя, че инспекторите са разкрили частици уран, обогатени до 84%. Международната организация за атомна сила (МААЕ) не отхвърли отчета, като сподели единствено, че " МААЕ разисква с Иран резултатите от последните действия по инспекция на организацията ".

В мненията си в четвъртък Nour News прикани МААЕ " да не става жертва на съблазняването на западните страни " и да разгласи, че нуклеарната стратегия на Иран е " изцяло мирна ".

Не беше незабавно ясно къде се допуска, че е станало обогатяването от 84%, макар че МААЕ сподели, че е разкрила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземното оборудване " Фордо " в Иран, " свързани по метод, който е доста друг от заявения режим на работа от Иран през ноември предходната година. Известно е, че Иран обогатява уран във " Фордо " до 60% непорочност - на равнище, което специалистите по неразпространение на нуклеарните оръжия към този момент споделят, че няма гражданско приложение.

Иран също обогатява уран в нуклеарния си обект в Натанц.

Уранът за изработката на атомни бомби би трябвало да бъде обогатен до 90 %. Докато генералният шеф на МААЕ предизвести, че Иран в този момент разполага с задоволително уран, с цел да създаде " няколко " нуклеарни бомби, в случай че реши, евентуално ще са нужни още месеци, с цел да се сътвори оръжие и вероятно да се понижи по мярка, с цел да се сложи на ракета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР