Иран трябва да се справи решително с протестите, които обхванаха

...
Иран трябва да се справи решително с протестите, които обхванаха
Коментари Харесай

Иранският президент определи протестите в страната като бунт и обеща решителни мерки


Иран би трябвало да се оправи уверено с митингите, които обгърнаха страната след гибелта на жена, задържана за нарушение на строгите правила за носене на кърпа на публични места, сподели иранският президент Ебрахим Раиси, представен от Ройтерс.

До момента по време на едноседмичните митинги са починали минимум 41 души, заяви иранската държавна телевизия, като посочи, че това са нейни лични сведения и към момента не са оповестени публични данни. Протести избухнаха в множеството провинции в страната, припомня Българска телеграфна агенция.

Държавните ирански медии цитираха в събота Раиси, който съобщи, че Иран би трябвало „ да се оправи уверено с тези, които се опълчват на сигурността и спокойствието на страната “. Той сподели тези думи по време на телефонен диалог с член на фамилията на доброволец от Иранската революционна армия, погубен при потушаване на вълнения в североизточния град Машхад.

Раиси „ акцентира нуждата от разграничение сред митинг и нарушение на публичния ред и сигурност и назова събитията (…) протест “, оповестиха иранските държавни медии.

Протестите избухнаха в Северозападен Иран преди седмица на погребението на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски генезис, която изпадна в кома и умря след ареста й в Техеран от полицията, натоварена да постанова носенето на хиджаб от дамите.

Настоящите митинги са най-големите в Иран след митингите поради цените на горивата през 2019 година, при потушаването на които бяха убити към 1500 души по данни на Ройтерс.

Държавната телевизия на Иран, който упреква въоръжени кюрдски за присъединяване в безредиците, заяви, че Иранската революционна армия е обстрелвала с артилерия бази на кюрдски опозиционни групи в кюрдския район в Северен Ирак.

През миналата седмица мобилният интернет в Иран е бил преустановяван минимум три пъти, настояват наблюдаващите на NetBlocks. Според деятелите задачата на спиранията е да попречи на разпространението на видеоинформация за насилието по света. От ограничавания са наранени платформи като Инстаграм, Уотсъп, Линкдин и Скайп.

В опит за запазят интернет връзката в Иран, Съединени американски щати направиха изключение от режима на наказания против Иран, а Техеран дефинира в събота това решение като вписващо се във враждебната позиция на Вашингтон.

Правозащитната организация „ Амнести интернешънъл “ съобщи, че протестиращите са изправени пред „ все по-смъртоносен отговор на силите за сигурност “ и прикани за без значение следствие от Организация на обединените нации. Според организацията вечерта на 21 септември силите за сигурност са умъртвили най-малко 19 души, измежду които 3 деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР