Иран ще продължи да се дистанцира от сключеното през 2015

...
Иран ще продължи да се дистанцира от сключеното през 2015
Коментари Харесай

Иран няма да спазва ядреното споразумение, ако Европа не изпълни своите ангажименти

Иран ще продължи да се дистанцира от подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение, в случай че Европа не извърши личните си задължения.

Това декларирал е иранският президент Хасан Рохани в телефонен диалог с френския си сътрудник Еманюел Макрон, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес. Техеран желае от европейските страни по подписаното през 2015 година съглашение за нуклеарната му стратегия да вземат съответни ограничения за заобикаляне на глобите на Съединени американски щати, които бяха наново наложени след изтеглянето на Вашингтон от съглашението през май 2018 година. "Ако Европа не може да предприеме съответни ограничения за своите задължения, Иран ще предприеме трета стъпка ", отдалечаваща го още повече от спазването на съглашението. "Въпреки това тази стъпка, както и предходните, ще бъде обратима ", добави Рохани. Техеран не е съобщавал каква ще бъде тази трета стъпка. Иранският външен министър Джавад Зариф обаче сподели в изявление за немския "Зюддойче цайтунг ", че този стадий ще бъде доближат на 6 септември.

От своя страна Макрон е призовал Иран да покаже въздържаност на фона на напрежението в района, съобщи АП, цитирайки френското президентство. Техеран би трябвало да вземе ограничения, с цел да насърчи прекосяването към договаряния във войната в Йемен, съобщи френският президент, призовавайки Иран "да покаже най-голяма въздържаност в Ливан, с цел да може нищо да не излага на риск стабилността в този миг на извънредно огромно напрежение ". Макрон прикани Рохани и към съблюдаване на изискванията на подписаното през 2015 година съглашение за иранската нуклеарна стратегия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР