Иран ще продължава да спазва ядреното споразумение, ако Европейският съюз

...
Иран ще продължава да спазва ядреното споразумение, ако Европейският съюз
Коментари Харесай

Иран ще спазва ядреното споразумение, ако ЕС помогне за компенсиране на USA-санкциите


Иран ще продължава да съблюдава нуклеарното съглашение, в случай че Европейският съюз помогне да бъдат обезщетени загубите от възобновените от Съединени американски щати стопански наказания против Ислямската република и фирмите, които работят с Багдад, е декларирал върховен ирански държавен чиновник, представен от " Уолстрийт джърнъл " и БНР. Подобен метод обаче може да разшири задълбочаващите се различия сред Вашингтон и Брюксел.

След неотдавнашното решение на президента Доналд Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от интернационалното нуклеарното съглашение с Иран, контрактувано през 2015-а година, Европейският съюз като че ли удвои напъните си за неговото съблюдаване. През миналия уикенд европейският комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете дойде в Техеран с проект за попречване на икономическата изолираност на Иран и за потвърждаване на ангажираността на Европейски Съюз във връзка с нуклеарното съглашение.

Планът на Европейски Съюз обаче ще бъде изправен пред съществени трудности. Единният блок ще би трябвало да продължи да купува нефт и природен газ, с цел да поддържа иранската стопанска система, само че ще би трябвало да прави това, като реализира заплащания отвън световната финансова система, доминирана от Съединени американски щати и като се пробва да защищава европейските компании от налагането на американски наказания по отношение на тях.

" Надяваме се, че това, което те (ЕС) ни показаха, ще успее да се материализира ", съобщи в изявление за западни публицисти вицепрезидентът на Иран, отговарящ и за нуклеарната стратегия на страната - Али Акбар Салехи, представен от " Уолстрийт джърнъл ". Той също по този начин прикани Европейски Съюз да води битка с Вашингтон, с цел да резервира нуклеарната договорка, наблягайки, че Иран ще извърши своите задължения по това съглашение, в случай че напъните на Европейския съюз компенсират значително възобновените американски стопански наказания. " Топката е в ръцете на Европейски Съюз ", означи иранският вицепрезидент.

В същото време обаче иранският външен министър Джавад Зариф съобщи след диалог с европейския комисар Мигел Ариас Канете, че политическата поддръжка на Европа за нуклеарното съглашение с Иран е незадоволителна, поради опасността от американски стопански наказания по отношение на Ислямската република. Зариф уточни, че отводът на редица европейски компании да продължат бизнеса си в Иран е в несъгласие с обещанията на евросъюза. Комисарят Канете призна, че отдръпването на европейски вложители усложнява казуса, само че все пак Брюксел ще работи за опазване на нуклеарното съглашение.

По време на двудневната аудиенция на комисаря в Техеран бе разисквана опцията европейските страни да заплащат за иранския нефт в евро и непосредствено посредством иранската централна банка, с цел да избегнат американските наказания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР