Иран се готви да предаде на Кремъл чертежите на най-ефективното

...
Иран се готви да предаде на Кремъл чертежите на най-ефективното
Коментари Харесай

Иран учи Русия как да избегне санкциите от Европа

Иран се готви да съобщи на Кремъл чертежите на най-ефективното си оръжие против Запада: подземната финансова мрежа, на която разчита, с цел да заобикаля глобите, споделя БГНЕС.

В продължение на години ислямската република осуетява американските старания да я изолира и да лиши стопанската система ѝ от средства, като построява паралелна галактика от подставени лица и задгранични банки - в това число огромни финансови институции, основани в Европа и Съединени американски щати - които иранските компании употребяват, с цел да заобикалят интернационалния надзор и да правят стопанска активност в чужбина.

Русия е изправена пред възходяща интернационална изолираност поради войната в Украйна, Иран, който към този момент дава на Москва оръжия, предложи да показа опита си в изкуството на отбягване на глобите, настояват западни дипломати. Поредица от неотдавнашни срещи сред висши съветски и ирански чиновници, в това число ръководителя на иранската централна банка Али Салехабади и заместник-министъра на стопанската система Али Фекри, са свързани с полагането на основите на това съдействие, настояват дипломатите.

Ако Москва успее да копира иранската система, тя може да се надява да смекчи въздействието на доста от глобите, с които се сблъсква, изключително в петролния и газовия бранш, който е гръбнакът на стопанската система на страната. Подобна система би дала на съветския президент Владимир Путин доста повече еластичност - и време - да продължи да води войната си против Украйна, като поддържа приходите от нефт.

" Всеки, който се интересува от смяна на съветското схващане, би трябвало да разбере, че парализирането на руско-иранските финансови благоприятни условия е от значително значение ", споделя един от западните чиновници.

Дипломатите, които предизвестяват за техниките за заобикаляне на глобите, означават също по този начин, че западните банки, като немските Commerzbank и Deutsche Bank, както и Citigroup в Съединени американски щати, играят роля в подпомагането на Иран да продължи да натрупа доходи от експорт посредством незаконни транзакции. Рискът е, че същите западни банки - волно или несъзнателно - могат да бъдат въвлечени от Русия в същия жанр на търговия.

През лятото Техеран и Москва организираха диалози за потреблението на Иран като задна врата за съветския нефт, откакто Техеран и международните сили се върнат към нуклеарната договорка. Съгласно нея Ислямската република ще ограничи атомната си стратегия в подмяна на облекчение на глобите. Но на фона на бруталните репресии на иранския режим против протестиращи през последните седмици и възходящия песимизъм по отношение на подновяването на съглашението във Вашингтон вероятността за пробив понижа.

Отношенията сред Русия и Иран, които си сътрудничат в Сирия в поддръжка на режима на Башар Асад в гражданската война в страната, обаче се ускориха на други фронтове. Иран се трансформира в главен снабдител на безпилотните самолети " камикадзе ", които Русия употребява в Украйна, да вземем за пример. Междувременно Техеран е изискал от Кремъл помощ за напредъка на нуклеарната си стратегия, заяви предходната седмица CNN, базирайки се на американското разузнаване.

Иран има десетилетия опит в намирането на способи за отбягване на американските наказания, само че реализира особени триумфи от 2018 година насам, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарното съглашение и още веднъж наложи ограничавания. Тръмп твърдеше, че съглашението с Иран е незадоволително, с цел да попречи на Техеран да сътвори бомба. Европейските страни, отпред с Германия и Франция, се опълчиха на решението на Съединени американски щати, само че бяха безсилни да го спрат.

Дори преди стъпката на Тръмп обаче европейските банки и компании не бяха склонни да възстановят връзките си с Иран, тъй като доста американски наказания оставаха в действие и множеството компании оценяваха риска от правна заплаха за Съединени американски щати като прекомерно висок.

Средството за отбрана на Иран беше да премине в конспиративност.

Прегледаните от Politico данни за скорошни транзакции сред ирански разплащателни къщи и регистрирани в чужбина фиктивни компании, следени от режима, сочат, че размерът на транзакциите, заобикалящи глобите, обработвани от мрежата, е най-малко десетки милиарди долари годишно. Данните, доказани от западни чиновници, акцентират степента, до която Иран е съумял да заобиколи по този начин наречената " акция за оптимален напън ", инициирана от Вашингтон през 2018 година

" Това изяснява по какъв начин Иран завоюва акцията за оптимален напън ", съобщи един от западните чиновници.

То може да изясни и за какво Иран, макар забележителните отстъпки от страна на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, се опълчи на повторното влизане в нуклеарното съглашение. Преговорите стигнаха до задънена улица още преди неотдавнашната вълна от митинги в Иран.

Въпреки че американските наказания се отразиха отрицателно на икономическото произвеждане на Иран, сенчестата финансова мрежа на Техеран подсигурява, че стопанската система продължава да работи, в случай че не на цялостни обороти, то с движение, което я поддържа в придвижване, като в същото време обезпечава привилегиите на елита. Въпреки че инфлацията и безработицата в Иран са високи - фактори, които способстваха за размириците - стопанската система на страната в последно време демонстрира признаци на живот, като единствено през последната финансова година е повишена с повече от 4 % по данни на Световната банка.

Въпреки че износът на нефт от Иран е намалял почти на половина до към 1 милион барела на ден, той съумява да поддържа постоянна търговия в други области, като нефтохимията и металите. Миналата година външната търговия на Иран доближи най-високото си равнище, откогато Съединени американски щати възобновиха глобите, и възлиза на към 100 милиарда $. Въпреки спада в размера на петрола, страната в последно време се възползва от повишението на цените, като приходите от експорт през предходната година се усилиха повече от два пъти до към 19 милиарда $. Това, което подтиква възобновяване на иранския нефт, съгласно Световната банка, е " непрекият експорт за Китай ".

Иранският нефт е прелъстителен за Китай, най-много тъй като е относително на ниска цена. Незаконният темперамент на глобения ирански недопечен нефт значи, че той се продава с огромна отстъпка от пазарните цени.

Тук се намесва тайната иранска мрежа от подставени лица.

Самият нефт се доставя относително елементарно и мълчешком, като се трансферира от транспортен съд на транспортен съд в открити води и по-късно се смесва в задгранични пристанища с различен недопечен нефт, с цел да се прикрие произходът му. По-голямата компликация за Иран е да получи възнаграждение за продажбите, без да провокира червени сигнали в интернационалната финансова система, която от регулаторна позиция е доминирана от Съединените щати. Вместо да продава петрола непосредствено на крайния покупател, той се продава посредством подставени лица, постоянно на други подставени лица.

Едва предходната седмица Съединени американски щати постановиха наказания на членовете на това, което дефинираха като подкрепяна от Иран група за контрабанда на нефт, която Вашингтон упрекна, че е насочвала пари към „ Хизбула “ - основаната в Ливан терористична формация, подкрепяна от Техеран.

„ Лицата, които ръководят тази противозаконна мрежа, употребяват мрежа от фиктивни сдружения и лъжливи тактики, в това число подправяне на документи, с цел да прикрият произхода на иранския нефт, да го продават на интернационалния пазар и да заобикалят глобите ", съобщи Брайън Нелсън, почитан чиновник в Министерството на финансите на Съединени американски щати, участващ в следствието, в изказване, в което разгласи новите наказания.

Възможността за безшумно финансиране на тероризма обаче е единствено една от многочислените изгоди, които Иран извлича от своята подземна финансова система. Най-голямото преимущество е, че тя дава на потърпевшата стопанска система на страната достъп до твърда задгранична валута, без нито един $ да влезе в банковата система на Иран. Въпреки че по-голямата част от средствата, генерирани посредством мрежата, остават в чужбина, локалните компании могат да употребяват приходите, които генерират там, като поръчителство в страната.

Тайната финансова система на Иран е построена от по този начин наречените " къщи за обмяна на пари ". Тези организации, които наброяват десетки, нормално са регистрирани в Китай, ОАЕ и Турция. Къщите се намират под строгия контрол на режима.

Ако иранска компания би трябвало да извърши задгранична транзакция, неразрешена от глобите, локалната ѝ банка може да се обърне към някоя от къщите, с цел да филтрира заплащането през лабиринт от фиктивни компании, което прави извънредно мъчно следенето на същинския генезис, настояват западни дипломати.

Димна завеса на глобите

По-малко прочут аспект на тази подземна търговия е централната роля, която играят огромните западни банки. Много от транзакциите, които включват всичко - от нефт до железен скрап, са деноминирани в евро или долари. Това значи, че уреждането на договорката, последната стъпка от нея, изисква присъединяване на европейска или американска банка, според от валутата.

Според данни на иранските обменни бюра Иран е употребявал огромни банки от Европейски Съюз, като немските Commerzbank и Deutsche Bank, както и американски банки, в това число Citigroup, за споразумяване на тези покупко-продажби. Съгласно разпоредбите за наказания на Съединени американски щати на локалните банки и на задграничните банки, които правят активност в Съединени американски щати, е неразрешено да правят съвсем всички финансови покупко-продажби, които включват Иран.

Дипломатите обявиха, че данните от борсата демонстрират, че противозаконните доходи от ирански експорт се трансферират през интернационалната банкова система, само че няма доказателства, че банките са знаели, че тези транзакции са част от схемата на Техеран за поддържане на приходите от нефт. Ако фиктивните компании, посочени в транзакциите, не са били категорично посочени от държавното управление на Съединени американски щати, банките постоянно не съумяват да открият подозрителната активност.

Въпреки че банките имат строги условия за надлежна инспекция, с цел да проследят произхода на средствата, иранците са станали майстори в прикриването на произхода на парите. Въпросните транзакции постоянно включват една и съща група от сдружения и банки, основани в Китай, Турция, ОАЕ, Сингапур и Индия, а цената им варира от няколко хиляди $ до милиони.

Лъвският дял от транзакциите минава през Обединените арабски емирства, споделят дипломатите. Близостта на ОАЕ до Иран и леката регулаторна среда ги вършат привлекателно място за бизнес на Техеран, споделят те. Същите тези качества са сложили страната в полезрението на европейските чиновници. Очаква се в околните дни Европейската комисия да включи ОАЕ в своя лист на " високорисковите " страни във връзка с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Трудно за надзор

И въпреки всичко ръководители, близки до банките, споделят, че е по-лесно да се приказва, в сравнение с да се прави. Банките са вложили милиарди в усъвършенствани компютърни системи за разкриване на съмнителни транзакции и са наели армии от експерти по финансови закононарушения. Въпреки това иранците постоянно са една крачка пред тях.

" Трудно е да разберем по кое време с нас се злоупотребява ", признава изпълнителен шеф на една от банките. " Хората, които се занимават професионално с това, познават юрисдикциите, които не си сътрудничат с американските управляващи, тъй че и тук има регулаторен арбитраж. "

Не е ясно доколко съответните транзакции, прегледани от Politico, може да са нарушили американските наказания.

Говорителка на Министерството на финансите на Съединени американски щати не разяснява съответните банки, представени от Politico, само че съобщи, че органът от дълго време следи от близко спазването на американските наказания против Иран и Русия и ще продължи да го прави, в това число когато става въпрос за финансови институции.

" Министерството на финансите ще продължи да се насочва към тези старания за заобикаляне на глобите за укриване и прекачване на пари през интернационалната финансова система, а финансовите институции би трябвало да продължат да бъдат бдителни против сходни схеми ", сподели тя.

В предишното нарушаването на американските наказания е коствало извънредно скъпо на европейските банки. През 2014 година да вземем за пример френската BNP беше санкционирана с 8,9 милиарда $ за нарушение на американските наказания против Иран и други страни.

Европейски Съюз анулира множеството финансови наказания против Иран като част от нуклеарното съглашение от 2015 година, което европейските сили не престават да съблюдават. Въпреки това в по-голямата си част европейските банки се въздържат от тях заради опасения, че ще бъдат изложени на американските наказания.

Въпреки че националните регулаторни органи в Европа дават отговор за надзора на своите банки, Европейската централна банка като шеф на общата валута би трябвало да следи за преводите, деноминирани в евро, които минават през нейната система за разплащане, известна като TARGET2.

Критиците упрекват централната банка, че си затваря очите за злоупотреби с нейната система за разплащане. " ЕЦБ ползва глобите на Европейски Съюз, а не глобите, наложени от юрисдикции отвън Европейски Съюз. Що се отнася до глобите на Европейски Съюз, ЕЦБ подсигурява, че TARGET2 не прави разплащания на преводи, които попадат в обсега на глобите. ", дадоха отговор от ЕЦБ.

И въпреки всичко, даже в случай че осъществяването на финансови преводи с ирански ползи не е нарушаване на глобите на Европейски Съюз, европейските разпореждания, ориентирани към битката с изпирането на пари, изискват от банките да правят задълбочени инспекции на самоличността на клиентите си - стандарт, наименуван " познавай своя клиент ". Недостатъците на Европейски Съюз в това отношение са явни от години. През септември Европейският банков орган, който координира регулациите в бранша, съобщи, че длъжностните лица в района " би трябвало да създадат повече " за битка с противозаконната активност в европейската финансова система.

Докато това не се случи, западните дипломати настояват, че Иран ще продължи да употребява финансовата инфраструктура на Европа, без да се опасява от откриване - образец, който съгласно тях Русия сигурно ще последва.

" Това не е междина в стената ", сподели един от чиновниците. " Няма стена. "  

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР