Иран проучва възможността да изнася газ за Европа. Това заяви

...
Иран проучва възможността да изнася газ за Европа. Това заяви
Коментари Харесай

Иран обмисля възможността да изнася газ за Европа

Иран изследва опцията да изнася газ за Европа. Това съобщи през днешния ден чиновник от министерството на петрола на фона на скок в цените на силата, провокиран от войната, водена от Русия в Украйна, съобщи Франс прес.

„ Иран изследва тематиката, само че още не сме стигнали до извод “, съобщи зам.-министърът на петрола Маджид Чегени, представен от формалната пресагенция на министерството Шана.

„ Иран все по този начин се стреми да развива енергийната дипломация и да уголемява пазара “, добави той.

Енергийната промишленост на Иран, чиито потвърдени запаси на газ са измежду най-големите в света, е под ударите на американски наказания от 2018 година, когато Вашингтон се отдръпна от Виенското съглашение за нуклеарната стратегия на Техеран, подписано през 2015 година от Ислямската република с великите сили.

Нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари провокира стремглаво повишаване на петрола и газа; доста от промишленостите на европейските страни са според от енергийните запаси на Русия.

Ситуацията се изостри в сряда, когато Киев съобщи, че Русия е прекъснала газовите доставки през основен директен хъб в Източна Украйна, напомня Българска телеграфна агенция.

Миналата година Европейски Съюз получи близо 155 милиарда куб. метра съветски газ – 45 на 100 от общия му импорт в общността.

Чегени удостовери, че Техеран и Багдад са подписали преди няколко седмици съглашение, по силата на което Ислямската република ще усили своя експорт на газ за Ирак.

Заради дребното вложения в Ирак в резултат на десетилетията войни и наказания, задоволяването на една трета от газовите потребности на страната зависи от Иран.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР