Иран приветства предложението на Япония да действа като посредник със

...
Иран приветства предложението на Япония да действа като посредник със
Коментари Харесай

Иран приветства предложението на Япония за посредничество със САЩ

Иран приветства предлагането на Япония да работи като медиатор със Съединените щати, като представителят на външното министерство Абас Мусави назова " повратна точка ", плануваното посещаване в Техеран от японския министър председател Шиндзо Абе, оповестява " Аарец ", цитирайки ДПА и АП.

Абе ще се срещне с иранския президент Хасан Рохани в Техеран през юни, макар че точната дата към момента не е избрана, изяснява Мусави, представен от държавната осведомителна организация ИРНА.

Японският министър председател има положителни връзки както с Иран, по този начин и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, чиято администрация усили дипломатическия напън и още веднъж вкара наказания против Техеран. Тръмп напусна Япония след четиридневно държавно посещаване.

В понеделник Абе съобщи, че Япония " желае да направи всичко допустимо, с цел да позволи спора сред Иран и Съединени американски щати ".

" Искаме да дадем още една опция за дипломацията ", изяснява Мусави и добавя, че главната за договарянията е зачитането на интернационалните съглашения, които съгласно него Съединени американски щати не са посочили това с едностранното си отдръпване от иранското нуклеарно съглашение, подписано през 2015 година

" Затова не са планувани никакви договаряния все още ", разяснява Мусави по отношение на Съединени американски щати.

Мусави съобщи, че Иран желае Съединени американски щати още веднъж да се ангажират със съглашението и да отстранен глобите си против Иран.

Той също по този начин прикани Европа да приложи съглашението до началото на юли, като изключително внимание се отделя на анулацията на всички стопански наказания.

" Ако глобите не бъдат отстранени, Иран ще анулира контрактувания предел за обогатяване на уран ", добави той.

Тръмп съобщи в понеделник, че е подготвен да приказва с Техеран. " Премиерът и Япония имат доста положителни връзки с Иран, " сподели Тръмп.

Вярвам, че Иран би желал да приказва. Ако желаят да приказват, ние също ще приказваме, разяснява той.

Външният министър на Иран обаче е запазен към предлагането: " Действия, а не думи ще покажат дали това е задачата на Тръмп или не. "

В Туитър, Зариф упрекна икономическия напън на Тръмп върху Иран за районното напрежение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР