Иран отрече в понеделник страната да има връзка с нападението

...
Иран отрече в понеделник страната да има връзка с нападението
Коментари Харесай

Иран твърди, че Салман Рушди е единственият отговорен за атаката срещу себе си


Иран отхвърли в понеделник страната да има връзка с нападението против писателя Салман Рушди в петък в Ню Йорк. Тогава той беше нападнат по време на лекция от мъж, който го прободе няколко пъти с нож.

През 1989 година към този момент починалият висш началник на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва роденият в Индия публицист, който в този момент има английско и американско поданство, да бъде погубен поради книгата си “Сатанински строфи ”, считана за богохулна.

“Що се отнася до случая с офанзивата против Салман Рушди в Съединени американски щати, считаме, че не трябва да бъде упрекван никой с изключение на самия [писател] и неговите последователи “, сподели на конференция представителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

По думите му свободата на словото не оправдава обидите, отправени от писателя против исляма. Канаани акцентира, че “никой няма право да упреква Иран ” за офанзивата против Рушди. Това беше първата публична реакция на Техеран във връзка нападението в Ню Йорк.

“Салман Рушди се изложи на националния яд, като обиди ислямски светини и пристъпи алените линии за 1,5 милиарда мюсюлмани ”, сподели още Канаани.

Според него “осъждането на дейностите на нападателя [едновременно] с възхваляването на дейностите на човек, оскърбил ислямската религия, е спорно държание ” от страна на Запада.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкен осъди реакцията на иранските държавни медии в дните след нападението.

“Иранските държавни институции са подбуждали към принуждение против Рушди от генерации, а обвързваните с страната медии неотдавна злорадстваха за опита за убийството му “, сподели Блинкен в, оповестено късно в неделя.

Рушди беше прободен неведнъж с нож от мъж на обществено събитие и получи пострадвания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на потърпевшото си око, сподели негов представител.

Нападателят, 24-годишният Хади Матар, не се призна за отговорен пред съда в опит за ликвидиране и въоръжено нахлуване. Акаунтите в обществените мрежи на родения в Съединени американски щати мъж от ливански генезис демонстрират, че той симпатизира на шиитски екстремисти и на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война - елитни ирански военни сили, означават американски медии, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР