Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките с

...
Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките с
Коментари Харесай

Иран отхвърли обвиненията на САЩ, че стои зад атаките по петролни обекти в Саудитска Арабия

Иран отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че стои зад офанзивите с дронове против петролни обекти на Саудитска Арабия, като допусна, че Вашингтон търси предлог за дейности против Ислямската република, съобщи БНР.

„ Такива безплодни и голи обвинявания са неразбираеми и не значат нищо “, се показва в изказване Абас Мусави - представител на иранското външно министерство. Преди това американският държавен секретар Майк Помпейо упрекна Иран за вчерашните офанзиви и ги дефинира като „ невиждани удари по международния енергиен снабдител “.

Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, които се употребяват с поддръжката на Техеран. Те се зарекоха да разширят експанзията си в Саудитска Арабия, която води обединението, противопоставяща им се в Йемен.

Въпреки поемането на отговорността Помпейо уточни, че „ няма доказателства офанзивите да са пристигнали от Йемен “. „ Техеран стои зад близо 100 офанзиви против Саудитска Арабия, до момента в който Рохани и Зариф се преструват, че водят дипломация “, написа Помпейо в "Туитър " по адрес на иранския президент и външен министър.

„ Такива забележки… наподобяват повече на проект на разследващи и секрети служби за накърняване на репутацията на страна и основаване на предпоставки за бъдещи дейности “, сподели представителят на иранското външно министерство. Въздушните удари с дронове в събота провокираха огромни пожари в най-големия в света нефтопреработвателен комплекс в град Абукайк и в петролното находище в Хураис. Енергийният министър на кралството заяви, че вследствие на ударите добивът на недопечен петрол е намалял с 5 милиона и 700 хиляди барела на ден, или към половината от производството, равняващо се на 5 % от световните доставки.

Според специалисти е евентуално случилото се да окаже доста въздействие на цената на петрола на международния пазар.

Американското министерство на енергетиката разгласи подготвеност да деблокира запас от стратегическия петролен запас, с цел да се предотвратят разстройства на пазарите. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изрази подготвеност Съединени американски щати да сътрудничат със Саудитска Арабия в поддръжка на сигурността след офанзивите. В телефонен диалог със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Тръмп е декларирал, че нападението ще се отрази отрицателно на американската и световната стопанска система. Принцът е уверил, че Саудитска Арабия е „ подготвена и способна да се оправи с тази експанзия “, която е определил като „ терористична офанзива “.

Европейската работа за външна активност разгласи, че вчерашната офанзива с дронове против най-голямата петролна рафирения в Саудитска Арабия съставлява действителна опасност за районната сигурност.

„ Във време, когато напрежението в района става все по-сериозно, това нахлуване подкопава работата за деескалация и разговор. Изразяваме състрадание към управляващите и народа на страната. Важно е обстоятелствата да бъдат дефинитивно изяснени, както и отговорността за офанзивата. Европейски Съюз повтаря апела си за оптималната въздържаност и снемане на напрежението “, се споделя в изказването на службата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР