Иран осъди Нобеловата награда за мир на иранката Наргес Мохамади,

...
Иран осъди Нобеловата награда за мир на иранката Наргес Мохамади,
Коментари Харесай

Иран осъди Нобеловата награда за мир на иранката Наргес Мохамади

Иран осъди Нобеловата премия за мир на иранката Наргес Мохамади, като дефинира това решение на Норвежкия нобелов комитет за предубедено и целящо политизиране на премията, съобщи Ройтерс.

Иран осъди Нобеловата премия за мир

“Действията на Нобеловия комитет са политическа стъпка в благозвучие с интервенционистката и антииранска политика на някои европейски държавни управления ”, сподели представителят на иранското външно министерство.

“Нобеловият комитет присъди премията на разположение, наказано за нееднократни нарушавания и незаконни дейности. Ние осъждаме това като предубедено и политически стимулирано ”, сподели той.

аргес Мохамади – иранската защитничка на правата на дамите, завоюва Нобеловата премия за мир за 2023 година Тя е в пандиза, защото се бори с потисничеството на дамите в страната.

„ Норвежката Нобелова комисия реши да присъди Нобеловата премия за мир за 2023 година на Наргес Мохамади за нейната битка против потисничеството на дамите в Иран. За битката й за поощряване на човешките права и свободата за всички “, се споделя в изявлени на комисията.

Мохамади е един от водещите деятели за правата на индивида в Иран. Тя се бори за правата на дамите и премахването на смъртното наказване и подобряването на изискванията в пандизите в Иран.

Наградата ще се преглежда като знак на респект към придвижването “Жена, живот, независимост ” в Иран, което раздруса духовенството предходната година, само че беше потиснато.

Много деятели бяха или убити, или хвърлени в пандиза

Протестите бяха провокирани от гибелта при полицейски арест на младата кюрдка Махса Амини. Тя беше задържана за това, че не носи хиджаб в сходство с държавните правила. Конфликтът за носенето на хиджаб продължава.

Мохамади излежава голям брой присъди в пандиза Евин в Техеран, възлизащи на към 12 години отнемане от независимост, съгласно правозащитната организация Front Line Defenders. Това е последният от многото интервали, в които е била арестувана. Обвиненията против нея включват разпространяване на агитация против страната.

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР