Иран осъди на смърт шампион по бокс. Той се казва

...
Иран осъди на смърт шампион по бокс. Той се казва
Коментари Харесай

Иранско правосъдие! Боксов шампион – осъден на смърт, че протестирал

Иран осъди на гибел първенец по бокс. Той се споделя Мохамад Джавад Вафаей-Сани, а причина за присъдата му е ролята му в митингите през 2019 година, заяви основаната в Норвегия неправителствена организация Iran Human Rights (IHR).

Sentenced to death by a Revolutionary Court in Iran: Mohammad Javad Vafaei-Sani.

On the charge of “corruption on earth” in connection with alleged arson and destruction of government buildings during violently repressed protests in 2019.
— IranHumanRights.org (@ICHRI)

Тази смъртна присъда идва повече от година след изтезанието на първенеца по битка Навид Афкари през септември 2020 година, което провокира интернационално неодобрение и което можеше да коства на Иран възбрана за присъединяване в спортни събития.

Осъденият в този момент мъж е задържан през февруари 2020 година, упрекнат в подпалване и разрушение на постройка на иранския държавен затвор. Едно от обвиняванията против него беше и фактът, че е взел участие в митингите през ноември 2019 година, породени от ненадейно повишаване на горивата.

Вече е стартирана акция в Twitter за спасяването на живота на младежа, употребявайки хаштага #SaveMohammadJavad.

Сардар Пашаи, някогашен основен треньор на иранския тим по битка, туитна: " Още един състезател в заплаха от екзекуция! Ислямската република желае да екзекутира различен състезател, взел участие в уличните митинги. Мохамед Джавад Вафаей-Сани е единствено на 26 години, той е състезател и треньор по бокс. Моля, дайте гласа си за този почтен ".

Адвокатът на Вафаей-Сани, Бабак Пакния, удостовери присъдата в Twitter и разгласи, че ще апелира пред Върховния съд на страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР