Иран нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в

...
Иран нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в
Коментари Харесай

Техеран би тревога за терористичен акт в завода за обогатяване на уран

Иран назова случая в завода за обогатяване на уран в град Натанз " терористичен акт " против нуклеарната си стратегия, съобщи Франс прес.

По-рано през днешния ден бе обявено за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма потърпевши хора, нито замърсяване.

" Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, акцентира нуждата интернационалната общественост и Международната организация за атомна сила да се изправят против този антиядрен тероризъм ", съобщи в официално съобщение ръководителят на Иранската организация за атомна сила вицепрезидентът Али Акбар Салехи. Той не насочи обвинявания против формация или страна по отношение на случая, нито даде детайлности за ситуацията в завода.

" Тази акция отразява... неуспеха на съперниците на договарянията... за повдигане на жестоките наказания " на Съединените щати против Иран, означи в това време Салехи.

Той има поради договарянията във Виена за връщане на Съединени американски щати в интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия.

Вчера в завода в Натанз бяха въведени в употреба, в нарушаване на нуклеарната договорка от 2015 година, нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи нива.

Какво се случи в завода Натанз: Има ли пръст Израел


В завода за обогатяване на уран тази заран е станал " случай ", само че няма потърпевши, нито замърсяване, оповестиха информационните организации, цитирайки ирански медии.

Проблемът е бил обвързван с електроразпределителната мрежа, сподели по държавната телевизия Бехруз Камалванди, представител на Иранската организация за нуклеарна сила. Той увери, че няма ранени, нито замърсяване.

В миг когато ирански чиновници проверяват случая, доста израелски медии допуснаха, че хакерска атака е предизвикала прекъсване на електрозахранването в Натанз и е развалила оборудването, където са ситуирани новите центрофуги, отбелязва Асошиейтед прес. Макар израелските медии да не показват източници за изказванията си, те поддържат близки връзки с израелската войска и разследващи служби.

Ако Израел в действителност е предизвикал прекъсването на електрозахранването, това в допълнение може да изостри напрежението сред двете страни, които към този момент са въвлечени в подмолна война в Близкия изток.

Подобно деяние би затруднило също напъните на главния сътрудник на Израел в областта на сигурността - Съединени американски щати, да се върнат в нуклеарната договорка, чиято цел е да ограничи нуклеарната стратегия на Иран, с цел да не може Техеран, в случай че пожелае, да се снабди с нуклеарно оръжие.

Инцидентът става по време на визитата на американския министър на защитата Лойд Остин в Израел за среща с премиера Нетаняху и израелския си сътрудник Бени Ганц, отбелязва АП.

Пред юли предходната година в подземния обект в Натанз стана детонация, която иранските управляващи дефинираха като опит за саботиране на нуклеарната стратегия на страната. Подозренията паднаха върху Израел - върл зложелател на Иран
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР