Иран издаде първата си смъртна присъда, свързана с участие в

...
Иран издаде първата си смъртна присъда, свързана с участие в
Коментари Харесай

Иран издаде първа смъртна присъда заради протестите

Иран издаде първата си смъртна присъда, обвързвана с присъединяване в " протести " на фона на национални митинги след гибелта на Махса Амини, заяви уебсайтът на правосъдната власт Mizan Online, представен от БНР. Обвиняемият беше наказан в съд в Техеран на гибел за закононарушенията „ подпалване на държавна постройка, нарушение на публичния ред, събиране и скрит план за осъществяване на закононарушение против националната сигурност и зложелател на Бога “.

Друг съд в Техеран осъди петима други на затвор сред 5 и 10 години за „ събиране и скрит план за осъществяване на закононарушения против националната сигурност и нарушение на публичния ред “. Всички наказани могат да апелират присъдата си.

Десетки хора, основно стачкуващи, само че и чиновници на сигурността, бяха убити по време на митингите, които управляващите дефинираха като " протести ".

По-рано правосъдните управляващи оповестиха, че са обвинили над 750 души в три провинции за присъединяване в сходни произшествия. Повече от 2000 души към този момент бяха упрекнати, съвсем половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, съгласно данни на правосъдната власт.

Протестната вълна се надигна поради гибелта на Махса Амини в полицейския арест на 16 септември или три дни след задържането й. Етническата кюрдка бе задържана, тъй като не носила забрадката си съгласно ислямския канон за женско облекло.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР