Иран и САЩ проведоха днес непреки разговори във Виена в

...
Иран и САЩ проведоха днес непреки разговори във Виена в
Коментари Харесай

Иран и САЩ се опитват да спасят ядреното споразумение от 2015 г.

Иран и Съединени американски щати организираха през днешния ден непреки диалози във Виена в следващ опит да възстановят нуклеарното съглашение от 2015 година, оповестиха иранските държавни медии, съобщи Ройтерс.

Малцина чакат пробив. Всяка от страните прикани другата да направи компромис, а в това време нуклеарната стратегия на Техеран се развива бързо.

Ройтерс, базирайки се на един ирански и на един европейски чиновник, заяви през юни, че Техеран е отдръпнал настояването си за изваждане на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от санкционния лист на Вашингтон.

Вчера почитан ирански чиновник съобщи пред Ройтерс: " Ние имаме свои оферти, които ще бъдат разисквани на срещата във Виена, като да вземем за пример последователното унищожаване на глобите против гвардейците. "

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби през вчерашния ден съобщи, че договарянията са " съвсем приключени на този стадий. "

Главният договарящ на Иран по нуклеарните въпроси Али Багери Кани съобщи в Туитър, че Съединени американски щати би трябвало да " покажат зрялост и да работят отговорно ".

Тъй като Иран отхвърля да организира директни договаряния със Съединени американски щати, Енрике Мора от Европейски Съюз посредничи сред Багери Кани и специфичния делегат на Съединени американски щати за Иран Роб Мали.

Разговорите се провалиха основно заради настояването на Техеран Вашингтон да извади Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от американския лист на задграничните терористични организации. Съединени американски щати отхвърлиха да го създадат.

Техеран също по този начин изисква от Международната организация за атомна сила (МААЕ) да се откаже от изказванията си за нуклеарната активност на Техеран, възразявайки против миналогодишното изказване на нуклеарния наблюдаващ на Организация на обединените нации, че не е съумял да изясни изцяло следите от уран в недекларирани обекти.

През 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп на Съединени американски щати едностранно изтегли страната си от нуклеарното съглашение, подписано три години по-рано, и още веднъж наложи строги наказания на Иран. В отговор Техеран наруши договорката по няколко метода, в това число с възобновяване на запасите от обогатен уран.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел предишния месец показа компромисен вид и прикани страните да го одобряват, с цел да се избегне " рискова нуклеарна рецесия ". Двама ирански чиновници обявиха, че Техеран не е удовлетворен от плана на текста.

Днес представителят на Еврокомисията Петер Стано прикани Техеран и Вашингтон за създадат последно изпитание за избавяне на нуклеарната договорка от 2015 година Той сподели, че Европейски Съюз е направил предложение предишния месец, тъй като опциите за спомагателни маневри са били изчерпани. Стано изрази вяра, че диалозите във Виена ще доведат до позитивен резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР