Иран и ислямистката войнствена групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа,

...
Иран и ислямистката войнствена групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа,
Коментари Харесай

На среща в Доха: Иран и Хамас обсъдили укрепване на оста на съпротивата срещу Израел

Иран и ислямистката войнствена формация " Хамас ", която ръководи Ивицата Газа, са разискали усилването на съпротивата си против Израел по време на срещата на техни представители в катарската столица Доха, оповестяват медиите, съобщи ДПА.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 398
Министърът на външните работи на Иран Хюсеин Амир Абдолахиан и водачът на " Хамас " Исмаил Хания са разискали методите за подсилване на " оста на опозиция " против Израел по време на срещата си през вчерашния ден вечерта, заяви през днешния ден иранската  агенция ИРНА. 

" Оста на съпротивата " се отнася до съюз на войнствени групировки против еврейската страна. 

Израел е върл зложелател на Иран от Ислямската гражданска война през 1979 година насам. От 90-те години на предишния век Техеран уголемява политическите и военните си връзки в района, напомня ДПА.

Според ИРНА представителят на " Хамас " Халил ал Хая след срещата е повторил остарели закани и е призовал за заличаване на Израел.

Aбдолахиан дойде в Доха след среща със съдружници по време на пътешестване в Ирак, Сирия и Ливан, в това число с ръководителя на шиитската милиция " Хизбула " Хасан Насралла.

Катар е един от главните поддръжници на " Хамас " от към 15 години. Богатото емирство от Персийския залив поддържа ислямисткото придвижване основно политически и дава финансова помощ, да вземем за пример за възобновяване на инфраструктурата след израелски набези. Самият Хания живее в Катар.В същото време Катар е поел и ролята на медиатор в връзките със Запада. В четвъртък

немският канцлер Олаф Шолц одобри емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР