Иран екзекутира трима членове на въоръжена групировка на сунитски мюсюлмани,

...
Иран екзекутира трима членове на въоръжена групировка на сунитски мюсюлмани,
Коментари Харесай

Иран обеси трима членове на въоръжена групировка на сунитски мюсюлмани за бомбени атаки

Иран екзекутира трима членове на въоръжена формация на сунитски мюсюлмани, които бяха приети за отговорни за осъществяване на бомбен атентат, ориентиран към мощната Революционна армия на страната.

Триото беше наказано на гибел за бомбения атентат през 2019 година в югоизточната провинция на страната Систан-Белуджистан. Уебсайтът на правосъдната система Mizan Online заяви в понеделник, че те са били екзекутирани посредством обесване.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Иран екзекутира лица с двойно поданство от Швеция и Иран Иран екзекутира двама „ изгорящи Корана “ за осквернение Иран екзекутира трима мъже, свързани с антиправителствени митинги Иран екзекутира „ глобено от страната ликвидиране “: началник на Организация на обединените нации по правата завършек на списъка

Според правосъдната власт мъжете са били наказани на гибел, откакто са били приети за отговорни за бомбени офанзиви против полицейски сектор и патрулна кола в Захедан, столицата на провинцията. Атентатор самоубиец умъртви 27 членове на Революционната армия и рани 13 други в една от най-смелите офанзиви против най-мощната военна институция на Иран.

Те също бяха приети за отговорни, че са членове на сунитската група Jaish al-Adl (Армия на справедливостта), която е основана през 2012 година и е в черния лист от Иран като „ терористична “ организация. Тогава групата пое отговорност за офанзивата.

Главният арбитър на провинцията Али Мостафавиния добави, че обвинените са наказани и за „ приемане на военно образование, прекачване и укриване на материали за произвеждане на бомби “.

Jaish al-Adl и обвързваните с нея групи, основани в прилежащ Пакистан, са упрекнати в осъществяване на трансгранични офанзиви против иранските сили.

Хасан Рухани, президентът на Иран по време на офанзивата през 2019 година, осъди бомбардировката, като сподели: „ Без подозрение всички причинители и тези, които са поръчали този циничен, фрапантен акт, скоро ще бъдат осъдени с упоритата работа на мощната сигурност сили на страната. ”

Размириците в бедната иранска провинция Систан-Балуджистан, на границата с Пакистан, през годините включват банди за контрабанда на опиати, бунтовници от малцинството Белучи и въоръжени групировки на сунитски мюсюлмани.

Запис на изтезанията

Според правозащитни организации, в това число Amnesty International, Иран екзекутира повече хора годишно, в сравнение с всяка друга страна като се изключи Китай.

По-рано тази година ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк сподели, че Иран има „ непоносим “ опит в изтезанията тази година със приблизително повече от 10 обесени души всяка седмица.

Повече от 600 души са били екзекутирани от Иран до момента тази година, което към този момент е най-високата цифра от осем години, сподели основаната в Норвегия група за правата на индивида в Иран (IHR) в отчет от ноември. През 2015 година Иран е извършил 972 смъртни присъди, съгласно Организация на обединените нации.

Иран също издаде смъртни присъди и екзекутира хора, арестувани по време на миналогодишните антиправителствени митинги, макар възраженията на правозащитни групи.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР