Иран е разработил нов безпилотен самолет за войната на Русия

...
Иран е разработил нов безпилотен самолет за войната на Русия
Коментари Харесай

Sky News: Експлозивен боен дрон е разработен от Иран за войната на Русия в Украйна

И ран е създал нов безпилотен аероплан за войната на Русия в Украйна и наподобява е покрай това да ги даде на Москва, твърди осведомен източник от сферата на сигурността. За това заяви Sky News. 

Shahed-107 ( “Шахед -107 ”) е разказан като " избухлив и разследващ " безпилотен летателен уред, евентуално екипиран с технология за търсене на високостойностни цели на бойното поле, като да вземем за пример английски и американски многоцелеви ракетни системи, употребявани от украинските сили. 

Източникът е декларирал пред Sky News, че " няколко единици " от особено създадения дрон може да са били препоръчани на Русия в договорка, чиято стойност се прави оценка на повече от 2 млн. $. 

Това отразява " забележителната работа по проектирането на силите, с която се занимава Иран, с цел да поддържа ползите на Русия във връзка с Украйна ", споделя източникът.  

Украйна и западните ѝ съдружници по-рано упрекнаха Техеран, че доставя на Москва стотици ударни дронове, известни като “Шахед -131 ” и “Шахед -136 ” - наричани " дронове самоубийци ", тъй като летят по цели и се взривяват при удара.  

Русия употребява композиция от безпилотни самолети и ракетни удари, с цел да се опита да проникне в подкрепяната от Запада противовъздушна защита на Украйна в границите на талази от смъртоносни офанзиви против цивилен и военни обекти в цялата страна, които се ускориха през последните дни.  

Източникът от службите за сигурност съобщи, че новият дрон “Шахед -107 ” е от фамилията безпилотни летателни апарати “Шахед -101 ”, с V-образна опашка. 

Дълъг към 2,5 метра и с обсег на крилата от три метра, безпилотният летателен уред може да се изстрелва от транспортно средство и се чака да има обхват на деяние до 1500 км, декларирал източникът. 

Предполага се, че е оборудван с устройство за предаване на видео онлайн. Това значи, че дронът може да се употребява за идентифициране на цели на украинската фронтова линия, които да бъдат изумени от други безпилотни летателени апарати или оръжейни системи.  

Иранските сили за сигурност са провели взаимно с руснаците тестване във военновъздушна база в централната част на Иран, което е включвало безпилотни летателни апарати “Шахед -107 ” и “Шахед -136 ”, твърди източникът на Sky News. 

През септември президентът на Иран отхвърли страната му да е изпращала безпилотни самолети или други оръжия на Русия. " Ние сме срещу войната в Украйна " , бе представен да споделя президентът Ебрахим Раиси в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. 

Миналата година Sky News разкри хипотетичен контракт за доставка на оръжия, който даде първите неопровержими доказателства, че Иран е продал муниции на Русия за военните дейности.  

“Огромна угриженост " за Украйна  

Украински източник е декларирал, че изказванието за създаване на нов вид безпилотен аероплан е " евентуално правилно ".  

" Загрижени сме по отношение на вероятните доставки на упоменатите типове дронове ", декларира източникът.  

Руската " атака разчита доста на иранските безпилотни летателни апарати, като непрестанно ги модернизира. Те се пробват да ги създадат по-бързи, с цел да принудят украинските отбранителни сили да употребяват по-скъпи системи за противовъздушна защита ", показва още той.  

Украинският източник е декларирал, че Русия към този момент е в положение сама да сглобява системите " Шахед-136 " в цех в област Татарстан, на 800 км източно от Москва. 

" Производственият потенциал до септември 2025 година би трябвало да бъде към 4000 броя годишно ", споделя източникът.  

Ако това се удостовери, специалисти по защита обявиха, че създаването от Иран на нов безпилотен аероплан ще подчертае възходящия му боен индустриален потенциал и смисъла му за военните старания на Русия. 

" Но политическата цена за Иран е в действителност огромна, тъй като това го слага твърдо в лагера на тези, които се пробват да смъкват принудително сегашната интернационална система. " Това предизвести Майкъл Кларк, които е гостуващ професор в Кралския лицей в Лондон.  

Иран е " близо " до даване на балистични ракети 

Партньорството би станало още по-значимо с доставката на ирански балистични ракети " земя-въздух " за Русия - доста по-смъртоносни и по-трудни за събаряне от безпилотните самолети. 

" Изглежда, че Иран и Русия са възобновили оръжейната договорка и Русия чака да получи в скоро време прецизни ракетни системи " земя- въздух ”. Това е коментирал за Sky News осведомен източник от сферата на сигурността.  

Това включва ракети с обхват, по-голям от 300 км. 

По-рано този месец в американски медии беше представен и формален представител на Съединени американски щати, който съобщи, че Иран се готви да стартира да дава на Русия балистични ракети с дребен обхват на деяние. 

Пред опасността от нови наказания и интернационална изолираност иранският режим се въздържа да предложи големите си ресурси от точно управляеми ракети от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. 

Изглежда обаче, че изчисленията му се трансформират след приключването през октомври предходната година на глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, предопределени да лимитират иранската стратегия за балистични ракети. Това беше част от огромното нуклеарно съглашение със международните сили от 2015 година, което в това време се разпадна.  

Очевидната смяна в политиката идва и в миг, когато войната в Близкия изток отклонява вниманието на Запада от Украйна, даже когато съветската атака на терен се ускорява още веднъж. 

Украинският източник съобщи, че прехвърлянето на ирански ракети ще помогне на Русия да повтори акцията на гнет, подхваната предходната зима против енергийната инфраструктура на Украйна, която провокира продължителни спирания на електрозахранването в цялата страна.  

Според Фабиан Хинц, теоретичен помощник в мозъчния концерн " Международен институт за стратегически проучвания " (IISS), този тип системи биха могли да включват тактическите ракети " Абабил " на Техеран с по-малък обхват на деяние или сбирката му " Фатех ", които имат малко по-голям обхват - сред 300 и 700 км.  

" В този случай те биха могли да поразяват с акуратност цели в цяла Украйна ", споделя той пред Sky News. 

Балистичните ракети са по-трудни за вписване, тъй че ще принудят украинската войска да употребява повече от лимитираните си ресурси, предоставени от Съединени американски щати ракети за противовъздушна защита " Пейтриът ", които имат стеснен обхват. 

" Пейтриът " не могат да защитят всяко място в Украйна от набези с балистични ракети. Руснаците биха могли да се възползват от тази обстановка, с цел да причинят много опустошения, когато става въпрос за гражданска инфраструктура, да вземем за пример ", споделя Хинд. 

В подмяна на това Иран евентуално ще търси парични средства и военни технологии от Русия. 

Очакваната доставка на ракети е сигнал, че Иран " е взел стратегическо решение да се обвърже с Русия, а по дифолт и с Китай, защото вижда, че пред очите ни се прави пренареждане на международната политика, и счита, че това ще му помогне да застане на страната, която в последна сметка ще надделее ", разяснява Майкъл Кларк. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР