Иран е предотвратил през нощта нападение с дрон срещу комплекс

...
Иран е предотвратил през нощта нападение с дрон срещу комплекс
Коментари Харесай

Иран предотвратил нападение с дрон над военно предприятие

Иран е предотвратил през нощта нахлуване с дрон против комплекс на министерството на защитата в град Исфахан на фона на повишеното напрежение сред страната с Израел, съобщи иранската организация Тасним, представена от Българска телеграфна агенция. 

В предишното Техеран обвиняваше Израел за сходни набези, в това число осъществената през януари офанзива с дрон против боен цех покрай Исфахан, напомня Ройтерс. Израел нито е удостоверил, нито е отрекъл отговорността за нападенията.

" Комплексът " Амир ал Моменин " в Исфахан е бил целта на несполучлива офанзива на дребен дрон, която бе предотвратена от системи за защита ", оповестява полуофициалната новинарска организация Тасним.

Това се случва дни откакто израелски въздушни удари в Сирия поразиха обекти, свързани с Иран, които взеха най-малко две жертви. Те са били членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) и са работили като военни съветници в Сирия.

През януари промишлен център на Министерството на защитата също беше обект на офанзива с дрон, която съгласно Иран е била несполучлива и осъществена от " наемници на ционисткия режим ".
Министрите на външните работи на Иран и Саудитска Арабия се срещат на следващия ден в Пекин
Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал Сауд и неговият сътрудник от Иран Хосейн Амир Абдолахиан ще се срещнат на следващия ден в Китай, съобщи Ройтерс, като се базира на известия на ирански формален представител и саудитски медии.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато двете съперничещи си в този район страни работят за почистване на пътя към идващите стъпки за дипломатическо доближаване.

Разговорите сред двамата външни министри в Пекин ще бъдат първата публична среща сред най-високопоставените дипломати на Саудитска Арабия и Иран от повече от седем години насам.

След траяла години наред неприязън, станала причина за спорове в целия регион на Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха да сложат завършек на дипломатическите си различия и да отворят още веднъж свои посолства в следствие от значимо съглашение, реализирано с посредничеството на Китай предишния месец.

" Най-висшите дипломати се съгласиха да се срещнат на 6 април в Пекин при съглашение с посредничеството на Китай ", заяви почитан ирански формален представител за Ройтерс.

Изборът на Китай " идва като продължение на позитивната роля, която Пекин играе за реализиране на съглашение и улеснение на връзката сред двете страни ", сподели неназован източник в Рияд, представен от саудитски медии.

Според саудитския източник на срещата ще бъдат разисквани възобновяването на връзките, за което беше обявено предишния месец, както и приготовленията за замяна на посланици.

Тайната роля на Пекин за пробива в връзките сред Техеран и Рияд раздвижи динамичността на връзките в Близкия изток, където Съединени американски щати в продължение на десетилетия бяха основният медиатор, демонстрирайки своето въздействие в сферите на дипломацията и сигурността.

Саудитска Арабия прекъсна връзките си с Иран през 2016 година, откакто нейното посолство в Техеран беше щурмувано в резултат на спор сред двете страни поради изтезанието на шиитски ислямски свещеник от Рияд. Кралството след това изиска иранските дипломати да изоставен страната в период от 48 часа, до момента в който саудитските дипломатически чиновници бяха евакуирани от Техеран.

Двустранните връзки се утежниха още след 2015 година, когато Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се намесиха във войната в Йемен, където обвързваните с Иран йеменски бунтовници хуси смъкнаха подкрепяното от Рияд държавно управление и превзеха столицата Сана, напомня Ройтерс.

За Саудитска Арабия договорката може да значи възстановяване на сигурността. Кралството насочва обвинявания против Иран, че въоръжава йеменските бунтовници хуси, които правят набези с ракети и дронове против негови градове и петролни уреди.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР