Иран е изпратил ято дронове към Израел в събота, създавайки

...
Иран е изпратил ято дронове към Израел в събота, създавайки
Коментари Харесай

Война в Близкия Изток: Иран изстреля ято дронове срещу Израел

Иран е изпратил ято дронове към Израел в събота, създавайки директна военна борба сред двете страни, която заплашва да се трансформира в районна война, оповестява The wall Street Journal.

Израелският боен представител Даниел Хагари сподели, че Иран е изстрелял дронове от територията си към Израел късно вечерта в събота. Военните са " в нараснала подготвеност и непрекъснато наблюдават оперативната конюнктура ".

По-рано в събота президентът Байдън побърза да се върне в Белия дом, с цел да се срещне с екипа си по национална сигурност, до момента в който американски чиновници се приготвят за вероятен ирански боен удар.

Точно по какъв начин и по кое време Иран може да отмъсти след нахлуване в Сирия, при което съгласно него Израел е умъртвил един от неговите висши генерали, зависи от Техеран. Но някои американски чиновници показаха безпокойствие от поетапна офанзива с дронове и балистични ракети, която може да стартира под прикритието на тъмнината.

Белият дом заяви, че Байдън е прекъснал пътешестване през уикенда до Рехобот Бийч, Делауеър, и ще се срещне с екипа си по национална сигурност във Вашингтон " за събитията в Близкия изток “. Официален представител на Съединени американски щати удостовери, че тематиката е Иран.

Завръщането на Байдън във Вашингтон пристигна, когато министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разиска " незабавни районни закани “ с израелския си сътрудник, съгласно изказване на представител на Министерството на защитата.

Иран се зарече да отговори със същото на израелския въздушен удар против постройка на иранско консулство в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем членове на Революционната армия, в това число военачалник. Съединени американски щати оповестиха, че ще поддържат напълно Израел, в случай че Иран го нападне.

Напрежението сред Израел и Иран се усили доста, откакто ХАМАС атакува Израел на 7 октомври предходната година, убивайки почти 1200 души. Оттогава военният отговор на Израел включваше убийството на голям брой високопоставени ирански командири, както и командири на ХАМАС, която Иран финансира и въоръжава, посредством въздушни удари.

Атентатът от 1 април обаче беше считан за извънредно провокативен, тъй като удари дипломатическо оборудване и съставлява едно от най-високопоставените убийства на ирански чиновник от десетилетия.

Оттогава Израел се приготвя за ирански отговор. В събота Израел актуализира насоките си за изключителни обстановки за цивилни за първи път след удара в Дамаск. Израел затвори учебните заведения в цялата страна до вторник и ограничи броя на събиранията, макар че антиправителствените протестиращи се събраха в Тел Авив в събота вечерта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР