Иран е изпитал балистична ракета със среден обхват Shahab-3 в

...
Иран е изпитал балистична ракета със среден обхват Shahab-3 в
Коментари Харесай

Иран тества балистичната ракета Shahab-3 СНИМКИ

Иран е изпитал балистична ракета със междинен обсег Shahab-3 в сряда, разгласи американски боен представител, който увери, че ракетата не съставлява опасност за американските или други западни кораби и военни бази в района, написа "Ню Йорк таймс ".

Ракетата е изстреляна от южното крайбрежие на Иран и е паднала източно от Техеран, разясни източникът и добави, че е прелетяла разстояние от 1100 километра. През целия полет ракетата е останала във въздушното пространство на Ислямската република.


Източникът означи, че деликатно са следили полигона, до момента в който Иран е подготвял ракетното тестване.
Въпреки опитите на Пентагона да минимизира стратегическата значимост на извършения в сряда пуск, наподобява пробата е политическо известие от Иран и обръщение към Европа.

Изпитанието на ракети не е неразрешено от нуклеарния контракт от 2015 година Но Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прокара резолюция, с която приканва Иран да не изпитва балистични ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави, както и балистични ракетни технологии.


Shahab-3 е в арсенала на Иран от две десетилетия. Базирана на севернокорейски дизайн, наричана No-Dong, ракетата е с обхват на деяние 1000 километра. Но има вариации, които могат да доближат до Европа.
Израелски и западни специалисти обаче сигнализират, че ракетата може да бъде снабдена с нуклеарен заряд.

Няколко часа след тестването на Иран Северна Корея изстреля две ракети.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР