Иран би могъл да произведе достатъчно делящ се материал за

...
Иран би могъл да произведе достатъчно делящ се материал за
Коментари Харесай

Експерти: За 12 дни Иран може да произведе материал за атомна бомба

Иран би могъл да създаде задоволително делящ се материал за една атомна бомба за „ към 12 дни “. За това предизвести заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати по политиката Колин Кал, представен от „ Ройтерс “.

Тази прогноза е значинелно по-кратка от предстоящата една година, която този развой би лишил, до момента в който нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година беше в действие. Кал направи коментара си по време на чуване в Камарата на представителите, когато беше притиснат от републикански народен представител за това за какво администрацията на Джо Байдън се е пробвала да съживи Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) – така наречен „ нуклеарна договорка “.

„ Тъй като нуклеарният прогрес на Иран, откогато напуснахме JCPOA, е незабравим. През 2018 година, когато предходната администрация реши да напусне съглашението, на Иран щеше да отнеме към 12 месеца, с цел да създаде делящ се материал за една бомба. Сега това ще отнеме към 12 дни “, акцентира пред законодателите Кал – третият по сан чиновник на Министерството на защитата.

„ Смятам, че към момента съществува мнението, че в случай че може този въпрос да се позволи по изкусен път и да бъдат върнати рестриктивните мерки върху нуклеарната стратегия на Техеран, това би било по-добре от останалите разновидности. Но тъкмо в този момент JCPOA е в застой “, добави той.

Американски чиновници неведнъж са изчислявали времето за пробив на Иран – какъв брой дълго ще отнеме на страната да получи делящия се материал за една атомна бомба, в случай че реши да го направи – на седмици, само че до момента не са давали такава конкретика.

Въпреки че съгласно Съединени американски щати Техеран се е доближил до производството на делящ се материал, те се съмняват, че той е усвоил технологията за фактически създаване на сходна бомба.

През 2015 година петте непрекъснати страни членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) с Иран, с цел да се оправят с рецесията към нуклеарната му стратегия. През 2018 година обаче тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши да напусне съглашението и Вашингтон наложи най-широките си наказания против Техеран. Това накара Иран да възобнови неразрешената преди този момент нуклеарна активност, което съживи опасенията на Съединени американски щати, Европа и Израел, че страната се стреми да сътвори атомна бомба. Самият Иран отхвърля да има сходна упоритост.

Настоящият водач на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж е заявявал поддръжката си за връщане на страната му към нуклеарното съглашение. Неговата администрация се опита, само че не съумя да възобнови договорката през последните две години.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР