Иракският премиер Хайдер ал-Абади даде на властите в Иракски Кюрдистан

...
Иракският премиер Хайдер ал-Абади даде на властите в Иракски Кюрдистан
Коментари Харесай

Иракският премиер даде 72 часа на Иракски Кюрдистан да предаде контрола над летищата си

Иракският министър председател Хайдер ал-Абади даде на управляващите в Иракски Кюрдистан 72 часа, с цел да предадат на централната власт контрола върху своите летища . Съобщението идва ден, откакто самостоятелният район гласоподава за своята самостоятелност, съобщи AFP.
В изявление по време на конференция Абади съобщи, че неговото държавно управление ще забрани интернационалните полети от и за Кюрдистан до три дни, в случай че летищата не бъдат предадени на контрола на Багдад.
Според първичните резултати от вчерашния референдум близо 90% от гласоподавателите са подкрепили основаването на самостоятелна кюрдска страна. В допитването са взели участие 70% от имащите право на глас.
Две летища работят на територията на Иракски Кюрдистан – в районната столица Ербил и във втория по величина град Сюлеймания. Там, с изключение на полети на иракския транспортьор, се извършват курсове и от други страни като Германия, Иран, Йордания, Турция.
По време на конференцията Абади още веднъж съобщи, че договаряния, позоваващи се на резултатите от референдума, са изключени, показва още БГНЕС.
Въпреки това кюрдският водач Масуд Барзани прикани премиера да стартират договаряния, с които да изгладят разликите сред централната и районната власт. „ Призовавам Хайдер ал-Абади и другите (иракски публични лица) да не затварят вратата на разговора, защото точно разговорът ще реши проблемите “, сподели той в телевизионно послание.
Actualno.com напомня, че в това време повече от 3,3 млн. души дадоха своя глас по време на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, който се организира в понеделник (25 септември) в самостоятелния район на иракската територия. Данните бяха предоставени на телевизия " Ас Сумария " от формалния представител на Върховната самостоятелна изборна комисия по изборите и референдумите Ширван Зарари. По думите му " присъединяване във вота са взели 3 305 925 души ", които съставляват общо 72,16% от общо записаните гласоподаватели. Над 90% от тях желаят самостоятелност и основаване на страна на кюрдите.
Иракски Кюрдистан е неофициалното наименование на кюрдската самостоятелна област, която е със статут на необятна автономност на територията на Ирак съгласно Конституцията. Решението за референдума бе взето едностранно от управлението на Кюрдската районна автономност.
Бяха открити изборни секции в провинциите Ербил, Сулеймание и Дахук, в региона на Тузхурмат в провинция Салахаддин, в Ханекин в Дилая, в обитаемоте места Джелавла и Каратепе. Гласуване беше проведено и в провинция Киркук, която съгласно иракската конституция има противоречив статус. Освен това референдум се организира и в региони на провинция Найнава, които са освободени от ислямските терористи на ДАЕШ - Синджар, Махмур, Телкейф, Хамдание, Шейхан, Зуммар, Рабие, Немруд и Бартил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР