Иракските сили за сигурност се разположиха в столицата Багдад преди

...
Иракските сили за сигурност се разположиха в столицата Багдад преди
Коментари Харесай

Заклети врагове се срещат на ключов за Близкия изток форум

Иракските сили за сигурност се разположиха в столицата Багдад преди районна конференция, чиято цел е да успокои напрежението в Близкия изток и да подчертае новата роля на Ирак като медиатор, съобщи Асошиейтед прес.

Сред поканените са върлите врагове Саудитска Арабия и Иран, чието съревнование постоянно е засягало Ирак и други страни в Близкия изток, в това число Йемен и Ливан. Рияд съобщи, че ще бъде представляван от външния си министър принц Файсал бин Фархан. Не е ясно на какво ниво ще бъде иранската делегация.

С тази районната конференция Ирак има намерение да обезврежда напрежението сред Иран и Саудитска Арабия, които не поддържат дипломатически връзки от 2016 година, сподели консултант на иракския министър председател.

Очаква се да вземат участие също египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и йорданският крал Абдула Втори, както и представители на Турция, Катар и Обединените арабски емирства.

На срещата се чака да бъдат разисквани въпроси като районна водна рецесия, войната в Йемен и тежката политико-икономическа рецесия в Ливан, изправила страната пред провал.

В срещата ще взе участие и френският президент Еманюел Макрон, който към този момент дойде в Багдад. Франция даже е съорганизатор на форума.

Иракски специфични сили са ситуирани основно към " Зелената зона ", където се намират задграничните посолства и постройката на иракското държавно управление.

Срещата е опция за иракския министър председател Мустафа ал Казими да показва напъните, които поставя напоследък да трансформира Ирак в неутрален медиатор в районните рецесии, само че и да покаже, че след десетилетия на спорове Ирак още веднъж се завръща на интернационалната сцена.

По-рано тази година Ирак беше хазаин на няколко кръга директни договаряния сред Иран и Саудитска Арабия, на които представители на двете страни на приблизително ниво са разискали въпроси, свързани с рецесиите в Йемен и Ливан.

Според върховен иракски представител се чака саудитски и ирански лица да беседват в коридорите на днешните срещи, а задачата е да бъдат събрани враждуващите страни на една маса и да бъде основан политически климат за решение на проблемите.

Ирак е страна с шиитско болшинство, която се намира на разграничителната линия сред шиитски Иран и преобладаващо сунитския арабски свят, ръководен от Саудитска Арабия.

Макрон: Да не смъкваме гарда против ИДИЛ

Френският президент Еманюел Макрон прикани през днешния ден " да не се смъква гарда " по отношение на джихадистите от групировката " Ислямска страна ", защото те си остават опасност, изключително в Ирак, съобщи Франс прес.

" На всички ни е известно, че не би трябвало да смъкваме гарда, защото ИД продължава да съставлява опасност. Знам, че битката против тези терористични групировки е приоритет за вашето държавно управление ", съобщи Макрон след среща с иракския министър председател Мустафа ал Казими в Багдад, където по-късно през днешния ден стартира среща на водачи на страни от Близкия изток.

Ирак и Франция " са основни сътрудници във войната против тероризма ", отговори Казими.

Париж оказва военна - основно военновъздушна - поддръжка на Ирак с към 600 души на място в границите на интернационалната коалиция, която продължава битката против ИД, напомня Агенция Франс Прес.

В неделя Еманюел Макрон ще посети региона Иракски Кюрдистан, с цел да приветства битката на кюрдите против ИД, а след това и Мосул - града, трансформирал се в знак на успеха против джихадистката формация, под чиято окупация беше от 2014 до 2017 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР