Иракски активистки демонстрираха днес в столицата Багдад с искане за

...
Иракски активистки демонстрираха днес в столицата Багдад с искане за
Коментари Харесай

Убийството на млада ютюбърка провокира демонстрации в Багдад срещу домашното насилие

Иракски активистки демонстрираха през днешния ден в столицата Багдад с искане за закон против домашното принуждение, няколко дни след гибелта на млада ютюбърка, удушена от татко си – покруса, провокирала огромен отклик в най-вече консервативната страна, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Тиба ал Али беше убита в края на януари в Дивания, в южната провинция Кадисия, заяви в петък министерството на вътрешните работи. Министерството уточни, че е предписание опит да посредничи сред 22-годишната жена и роднините й за разрешаване на „ фамилен спор “. Бащата се съобщи на полицията и призна, че е умъртвил щерка си.

Днес силите за сигурност не разрешиха на двадесетина активистки да се приближат до постройката на Висшия правосъден съвет. Те въпреки всичко се събраха на една от улиците, водещи към постройката, заяви публицист на Агенция Франс Прес.

„ Спрете да убивате дами! “, „ Изискваме килърът на Тиба да понесе отговорност! “, се четеше на плакати, носени от демонстрантките.

Настояваме за закони за отбрана на дамите, изключително за закон против домашното принуждение, съобщи за Агенция Франс Прес 22-годишната демонстрантка Росе Хамид. Дойдохме да протестираме поради гибелта на Тиба и тази на всички останали преди нея. Коя ще е идната жертва, попита риторично активистката.

Друга участничка в митинга – Лина Али, сподели, че мобилизацията на активистките ще продължи поради увеличението на случаите на домашно принуждение и на убийствата на дами поради пола им.

Правозащитничката Ханаа Едвар беше призната през днешния ден от магистрат от Висшия правосъден съвет, пред който е изложила настояванията на феминистките.

Тиба ал Али живеела в Турция от 2017 година и била на посетители на фамилията си в Ирак, когато татко й я е умъртвил, заяви за Агенция Франс Прес чиновник на силите за сигурност в Дивания.

В канала си в ЮТЮб Тиба разгласила видеа от всекидневието си, в които постоянно се появява и годеникът й. Тя споделяла и претърпяното, откакто се подлагала на козметични интервенции.

В записи, споделени в обществените мрежи от другарка на Тиба, и употребявани от деятели, се чуват фрагменти от диалози сред бащата, сърдит, че щерка му живее сама в Турция, и Тиба, която упреква брат си в полов тормоз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР