Иракската армия започна въздушни бомбардировки на контролирания от групировката Ислямска

...
Иракската армия започна въздушни бомбардировки на контролирания от групировката Ислямска
Коментари Харесай

Ирак започна операция за отвоюване на още един град от "Ислямска държава"

Иракската войска стартира въздушни бомбардировки на следения от групировката " Ислямска страна " град Тал Афар, съобщи " Ройтерс ", като се базира на телевизия Ас Сумария. Базираната в Багдад медия на собствен ред цитира представител на министерството на защитата.

Той заяви, че сухопътната офанзива за отвоюване на Тал Афар, ситуиран на 80 километра западно от Мосул, ще стартира след края на въздушната акция. " Чакаме главнокомандващият на въоръжените сили да даде заповедите, с цел да стартира борбата за освобождение, " сподели представителят Яхия Расуул, имайки поради премиера Хайдер ал Абади.

Миналия месец иракските държавни сили си върнаха от " Ислямска страна " Мосул, втория по величина град в страната след столицата Багдад. Кампанията за освобождението му продължи 9 месеца. Багдад разгласи за своя последваща цел в битката против джихадистите отвоюването на Тал Афар.

Защо Тал Афар е значим

Преди да бъде високомерен от " Ислямска страна " през 2014 година, градът имаше към 200 000 поданици. След свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 година в него няколко пъти избухваше принуждение сред сунити и шиити. Някои от най-високопоставените командири на джихадистката формация са родом от Тал Афар.

Миналия месец един от висшите военни командири в иракската войска, генерал-майор Наджм ал Джабури, сподели, че в града има сред 1500 и 2000 бойци на " Ислямска страна ". Възможно е това число да включва и членове на фамилиите на бойците.

Тал Афар се оказа и във фокуса на районна борба за въздействие, което страните се стремят да утвърдят преди разгрома на " Ислямска страна ", в това число Турция (повечето поданици са етнически тюркмени) и Иран (който поддържа някои от шиитските милиции, помагащи на иракската армия).

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3125)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР