Investor.bgТой е един от десетте най-големи риска за здравето, казва

...
Investor.bgТой е един от десетте най-големи риска за здравето, казва
Коментари Харесай

Стряскащи данни: Всяка година около 10 хил. души у нас умират заради замърсения въздух

Investor.bgТой е един от десетте най-големи риска за здравето, споделя доцент доктор Михаил Околийски

През 2018 година Световната здравна организация (СЗО) оповести 10-те най-големи риска за здравето. Зад тях стои сериозна научна аргументация и проучвания на смъртността, заболеваемостта и и дните, прекарани в неработоспособност.

Всяка година към 10 00 души в България умират вследствие на въздействието на нечистия въздух. Другите са типичен незаразни хронични болести като рак, белодробни респираторни болести и такива на на сърдечно-съдовата система. ХИВ също попада в топ 10.

Това съобщи доцент доктор Михаил Околийски, СЗО България, в предаването " Светът е бизнес " по Bloomberg TV Bulgaria.

" Една огромна група са незаразните хронични болести, като в тях България е една от страните, наранени най-вече в европейския район на СЗО, тъй като тук са най-ниските равнища на физическа интензивност, на неупотреба на тютюневи и алкохолни произведения, на предварителна защита на тези болести, както и на тоталната липса на здравно обучение в учебните заведения. Друг голям проблем е грипната зараза. Под 5% от популацията се имунизират против грип. А грипът лишава и животи ".

Случаите на морбили у нас зачестяват, макар че не е епидемиологично равнище, то въпреки всичко е обезпокоително високо, посочи гостът.

Универсално здравно покритие в сърцето на философията на СЗО значи всички хора да получат достъп до здравни услуги, без това да затрудни икономическия им живот, твърди доцент доктор Околийски.

" Министерството на здравеопазването дружно със СЗО съумя да завърши национална стратегия за антибикробната устойчивост, която ще бъде призната през юни. Тя ще се опита да се оправи с казуса по отношение на предписването на антибиотици по предопределение. Тази стратегия касае и ветеринарния бранш. Другото е да се създават нови антибиотици, с цел да се оправят с все по-мутиращите бактерии. Процесът е безценен и трудоемък ".

Целия диалог гледайте във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria. 

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР