Инвестицията в образование и преформатирането на цялостния му модел, така

...
Инвестицията в образование и преформатирането на цялостния му модел, така
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

„ Инвестицията в обучение и преформатирането на цялостния му модел, тъй че да подтиква хората да учат през целия си живот, са основни задания пред нас, с цел да можем да отговорим на динамично изменящия се пазар на труда в подтекста на Четвъртата индустриална гражданска война. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на изключителното съвещание на Група „ Работодатели “ към Европейския стопански и обществен комитет, оповестиха от пресцентъра на президентството.

Форумът „ Преодоляване на дефицита на умения за напредък и основаване на работни места – гледната точка на бизнеса “ се организира в София в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В формалното разкриване взе участие и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. Приветствие към присъстващите насочиха Ясек Кравчик – ръководител на Група „ Работодатели “, и Божидар Данев – ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели, ръководител на Българската стопанска камара, заместник-председател на BusinessEurope и член на Група „ Работодатели “.

Вицепрезидентът е уверена, че е наложително задълбочаването на връзката сред образованието и бизнеса, с цел да се избегнат съществуващите през днешния ден несъответствия сред търсените и предлаганите умения. „ Трябва да се дават повече благоприятни условия за учене през целия живот и продължаващо професионално образование в сходство с потребностите на бизнеса, както и да се насърчи присъединяване в образование на лицата от всички възрасти “, означи Илияна Йотова. По думите й, обсегът на стратегии като „ Еразъм+ “ би трябвало да бъде уголемен, би трябвало да се развиват повече гъвкави и налични форми на учене, включително и на работното място. От своя страна, работодателите би трябвало да са ангажирани в развиването на знанията и уменията на своите чиновници, на които би трябвало да обезпечат среда за непрестанно образование, което да съпътства процеса на работа.

Вицепрезидентът бе безапелационна, че с цел да задържим младежите в България, би трябвало да им създадем условия за работа и развиване – както за високо образованите, по този начин и за тези, чиито специалности са застрашени от изгубване. Тези хора би трябвало да бъдат в допълнение подготвени или преквалифицирани.

В изявлението си Илияна Йотова уточни главните провокации, които слага пред пазара на труда така наречен Индустрия 4.0. От една страна, софтуерната гражданска война освен улеснява ежедневния ни живот, само че открива доста нови пазари и стопански растеж. От друга страна обаче, Индустрия 4.0 ще сложи под тежко тестване на обичайния пазар на труда. Според проучването „ Бъдещето на специалностите “ на Световния стопански конгрес над 7 млн. работни места ще бъдат изгубени до 2020 година вследствие на развиването на софтуерните промени. „ Безпрецедентното при тази гражданска война е, че тя ще се случи за 20 години – в границите на едно потомство, вместо на три или четири. 65% от децата, които в този момент стартират началното си обучение, откакто завършат, ще работят изцяло нови специалности. Трябва да сме готови да отговорим на тези динамични промени “, означи Илияна Йотова.

Във връзка с готовността на България да влезе в тази индустриална гражданска война, вицепрезидентът съобщи, че проблемите не са малко. Илияна Йотова цитира проучване на Европейската капиталова банка, съгласно което голяма част от фирмите не влагат в най-ново съоръжение. България към момента изостава с дигитализацията на стопанската активност. Едва 28% от българските жители имат съществени умения да работа с компютър. Броят на дипломираните експерти в региона на науката, техниката, инженерството и математиката не се е нараснал макар растящото търсене на трудовия пазар на такива специалисти.

В умозаключение вицепрезидентът направи персонална прогноза за бъдещето на пазара на труда: „ Няма да преминем толкоз бързо към заместването на човешката активност с роботика. В индустриалната част ще стане доста по-бързо и по-лесно. Но геният на обособения човек, неговата креативност, опцията за взимане на решения и тяхното осъществяване – това няма по какъв начин да бъде заместено “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР