Инвестиционните фондове, които осъществяват дейност в България, отчетоха рекорден ръст

...
Инвестиционните фондове, които осъществяват дейност в България, отчетоха рекорден ръст
Коментари Харесай

Инвестиционните фондове у нас с рекорден ръст от над 50% на активите

Инвестиционните фондове, които реализират активност в България, регистрираха рекорден растеж от над 50% на активите си единствено в границите на 12 месеца. Това демонстрират последните данни на Българска народна банка към края на месец юни.

Увеличението се дължи както на повишението на цената на акциите в този интервал, по този начин и на прехвърлянето на от ден на ден средства от други по-популярни у нас финансови услуги, като банкови депозити, които не носят никаква рентабилност поради ниските лихви.

Съотношението сред сумата на банковите депозити към активите на капиталовите фондове се трансформира от 18 към 1 през юни 2020 година до 13 към 1 към края на юни 2021 година  

Инвестиционните фондове от вид взаимни фондове, към този момент ръководят активи на стойност 7,1 милиарда лева Увеличението е от 4,7 милиарда лева за юни 2020 година и възлиза на 52% на годишна база.

Само спрямо март 2021 година нарастването е цели 617 млн. лева

По-голямата част от тези средства са в задгранични фондове – общо 4,9 милиарда лева Увеличението при тях е 61%.

Българските капиталови фондове имат активи от 2,2 милиарда лева, като при тях растежът възлиза на 35% на годишна база.

Най-голям клиент на капиталовите фондове са застрахователните компании и пенсионните фондове – те държат 4,2 милиарда лева След това са семействата – техните спестявания, ръководени от капиталовите фондове възлизат на 1,8 милиарда лева, което е с 45% повече спрямо година по-рано.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР