Инвестиционните банки и мениджърите на активи имат изключително различни прогнози

...
Инвестиционните банки и мениджърите на активи имат изключително различни прогнози
Коментари Харесай

Разделение относно възможността за рецесия в САЩ през 2024 г.

Инвестиционните банки и мениджърите на активи имат извънредно разнообразни прогнози за фондовите пазари и валутите за 2024 година, отразявайки дълбокото разцепление по това дали американската стопанска система ще навлезе в дълго чакана криза и ще повлече света със себе си, написа Ройтерс.

„ Независимо дали Съединени американски щати осъществят твърдо или меко кацане, те ще преобладават пазара “, счита Соня Лауд, основен капиталов шеф в Legal & General Investment Management.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, предвиждат приблизително напредък от 1,2% на американската стопанската система.

Макар че анализаторите са обединени към мнението, че най-агресивният цикъл на стягане на лихвите от Фед от десетилетия ще докара до закъснение, те са разединени по това дали 2024 година ще включва и няколко тримесечия на икономическо стесняване, което може да докара до намаление на лихвите и да отслаби $.

Най-големият управител на активи в Европа Amundi в този момент чака криза в Съединени американски щати през първата половина на 2024 година, което значи, че групата е с отрицателна позиция към $ и харесва активи на разрастващите се пазари.

„ На валутните тържища японската йена ще бъде „ светлият лъч “ на пазара, защото се чака Японската централна банка най-сетне да излезе от ултрахлабавата парична политика “, споделя основният капиталов шеф на Amundi Винсент Мортие.

Йената се търгува към 147 йени за $, не прекомерно надалеч от 30-годишното дъно.

Morgan Stanley обаче не чака криза и счита, че Фед ще продължи да покачва лихвите и през идната година, като показателят на $ ще доближи до 111 пункта, еврото ще поевтинее до 1 $, а йената ще се възвърне едва до 142 йени за $.

За американските акции, които движат международните фондови пазари, анализаторите също са разединени от позиция на позицията им дали ще има мощна криза.

Deutsche Bank чака слаба криза в Съединени американски щати през първата половина на 2024 година и зашеметяващите 175 базисни пункта понижение на лихвите, а по-ниските разноски за заеми ще избутат S&P 500 до 5100 пункта. Индексът тази година записва растеж от 19% до 4567 пункта.

JP Morgan счита криза за допустима и S&P да завърши 2024 година на равнище от 4200 пункта, a Goldman Sachs чака стеснен риск за криза.

В същото време някои вложители се реалокираха оттатък дебата за стопанската система на Съединени американски щати, с цел да потърсят други благоприятни условия.

За Лука Паолини, основен пълководец в Pictet Asset Management, огромният залог е за растежи на европейските акции, които съгласно тях са подценени.

Повечето стопански анализатори са съгласни, че ускорението на международната инфлацията е завършило. Дали това значи трагични намаления на лихвите, които като цяло усилват цените на облигациите, до момента в който доходността спада, не е нещо, по което вложителите също имат единно мнение.

Гигантът в облигациите PIMCO вижда вероятността за криза в Съединени американски щати на равнище от 50% и предлага притежаването на държавен дълг вместо акции.

Ейдриън Грей, световен основен капиталов шеф в Insight Investment Management, обаче споделя, че пазарите на държавни облигации към този момент са се раздвижили прекомерно бурно. Той предвижда, че доходността им ще се увеличи „ малко “ оттук насетне.


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР