Инвестиционната компания на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал Kingdom Holding

...
Инвестиционната компания на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал Kingdom Holding
Коментари Харесай

Саудитски принц инвестира в Газпром, Лукойл и Роснефт

Инвестиционната компания на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал Kingdom Holding влага повече от 500 млн. $ напролет на 2022 г, заяви компанията в Twitter.

През февруари Kingdom Holding влага 1,37 милиарда саудитски риала (приблизително 365 млн. щатски долара) в американски депозитарни разписки на " Газпром " и към 196 млн. щатски $ (приблизително 52 млн. щатски долара) в световни депозитарни разписки на " Роснефт ".

Освен това е вложила към 410 млн. риала (109 млн. долара) в американски депозитарни разписки на " Лукойл " сред февруари и март 2022 година

Саудитският принц не е избрал най-подходящия миг за вложение в съветски петрол и газ, само че инвестицията въпреки всичко може да се окаже печеливша в дълготраен проект.

Припомняме, че на 30 юни 2022 година акционерите на " Газпром " взеха решение на годишното заседание задочно да не изплащат дивиденти за 2021 година

В резултат на това решение акциите на компанията паднаха с 32% до 202 рубли за акция на Московската фондова борса сутринта на 30 юни.

Рязкото намаляване на " Газпром " докара до спад и на показателите Mosbirzha (-5,6 %) и RTS (-5,2 %).

За разлика от тях " Роснефт " реши да изплати рекорден дял от 41,66 рубли/акция, като регистрира междинните заплащания, в това число към задгранични вложители.

Решението на " Роснефт " да изплати рекорден дял е в цялостен контрастност с това на " Газпром ", защото напъните на Русия да пренасочи доставките на нефт от западните към източните пазари разрешават на " Роснефт " да изплати рекордни дивиденти. Докато обстановката с газа е доста по-проблематична.

Източник neftegaz.ru, превод и редакция " Гласове "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР