Инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)

...
Инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)
Коментари Харесай

Инвестиционната активност в имоти паднала тройно

Инвестициите в недвижими парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) понижиха с 22% през първата половина на 2021 година в съпоставяне със същия интервал на поминалата година, което не е изненадващо поради икономическите последствия от пандемията от COVID-19, сочи последният Барометър на KPMG по отношение на финансирането на недвижими парцели.

Сделките с парцели в ЦИЕ възлизат на общо 4,9 милиарда евро за първото полугодие на 2021 година, като 80% от тях идват от три страни: повече от половината се дължат на Полша (53%), следвана от Чехия и Унгария, надлежно с 18% и 13%. Сделките с парцели в Словакия, Румъния и Унгария продължиха да порастват през първото полугодие, до момента в който България и Чехия означиха най-рязък спад в капиталовата интензивност на годишна база. На България се падат единствено 1% от вложенията, направени в ЦИЕ в парцели, като делът на годишна база пада тройно. В Чехия това намаляване е от 31% на 18%.

Тазгодишното издание на изследването на KPMG включва над 40 кредитни институции от 11 пазара в ЦИЕ, които са дали отговори на въпроси по отношение на равнището на обезценените им заеми, смисъла на недвижимите парцели като част от кредитната тактика на банката, техния междинен размер на заема и други желания.

В него се регистрира още, че 21% имотните вложения в страните от Централна и Източна Европа са направени от инвеститори от други страни на Стария континент. На второ място с 20 на 100 са вложителите от Чехия. Следват Англия, Швеция и незнайните вложители с по 11%, а Унгария е с 10 на 100. С по 8% дял са вложителите от Германия и страни отвън Европа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР