Инвестициите на летище София ще бъдат ускорени, съобщават от пресцентъра

...
Инвестициите на летище София ще бъдат ускорени, съобщават от пресцентъра
Коментари Харесай

„Соф Кънект“ пак обещава да модернизира Летище София

Инвестициите на летище София ще бъдат ускорени, оповестяват от пресцентъра на транспортно министерство. На среща сред отрасловия министър Христо Алексиев и управлението на концесионера „ Соф Кънект “ двете страни даже са разискали опциите за създаване на общи транспортни планове от съвместен интерес.

От прессъобщението обаче не излиза наяве по какъв начин тъкмо концесионерът ще форсира плануваните вложения и какви планове са били обсъждани. Екипът на Economic.bg изпрати уточняващи въпроси по тематиката, само че досега на издание на материала ведомството не върна отговори.

На срещата са участвали основният изпълнителен шеф на фонд Meridiam и ръководител на надзорния съвет на „ СОФ Кънект “ Тиери До и посланикът на Франция Жоел Мейер.

Поет бе ангажимент операторът на летище Мюнхен, който е сътрудник на концесионера „ СОФ Кънект “, да има по-активната роля в плана за развиване на летище София “, показва ведомството.

Транспортният министър е сложил въпроса за сигурността на летището. Припомняме, че през ноември предходната година Алексиев заплаши, че ще отнеме концесията, защото инспектори от Европейската комисия съумяха да прекарат безпроблемно неразрешени предмети. Изглежда, че 4 месеца по-късно министърът е смекчил тона към концесионера, който даже не понесе глоба за пропуща.

По думите на Тиери До концесионерът е подхванал нужните ограничения, с цел да се подсигурява сигурността и сигурността на столичното летище и да не се позволяват пропуски в бъдеще. Той изрази подготвеност да работи за превръщането на летище София в авиационен хъб за района.

„ СОФ Кънект “ даде поръчка за преобразяване на аеропорта в 5-звездно летище още предходната година, откакто служебните министри недоволстваха от буксуването в развиването. От своя страна концесионерът съобщи, че поради пандемията през 2021 година генерира загуби от 60 млн. лева, само че разгласи, че ще пусне поръчки за възобновяване на аеропорта на същата стойност.

През януари служебният кабинет даде единодушие Европейската капиталова банка да отпусне заем в размер на 40 млн. евро на „ Соф Кънект “, с цел да извърши капиталовата си стратегия за рационализация на аеропорта.  

На извършената среща през днешния ден посланикът на Франция Жоел Мейер посочи значимостта на подобряването на районната съгласуваност и ненарушаването на веригите на доставки. В тази връзка той съобщи, че трети мост над р. Дунав, сред България и Румъния, е от огромно значение за реализиране на тези цели и се ангажира с оказването на нужната поддръжка в интерес на ускорение плана.

Припомняме, че Алексиев очакваше подписването на съглашението за за „ Дунав мост 3 “ през декември предходната година. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР