Инвеститорите във Pfizer и Moderna трябва да се подготвят за

...
Коментари Харесай

Инвеститорите във Pfizer и Moderna вече са притеснени за цените на акциите им

Инвеститорите във Pfizer и Moderna би трябвало да се приготвят за спад в приходите, а от там и за спад в цената на акциите им, настояват борсови анализатори. Прогнозата е по-дългосрочна, за след 2023 година, когато се чака пандемията да е овладяна и на пазара да има повече типове ваксини. Двете компании бяха едни от първите, които създадоха ваксина, като Pfizer реализира това с помощта на взаимната си работа с немската BioNTech.

" Цената на пазара е такава, като че ли тези компании ще вършат 20 милиарда $ годишно съвсем за неопределен срок ", споделя Кори Касимов, биотехнологичен анализатор в JPMorgan. " Цените на акциите на тези компании се управляват повече от инерцията и заглавията, свързани с разновидности, бустери и цялостно утвърждение, а не с обстоятелства. "
Икономика на бустерите
Мнението, че ще са нужни годишни спомагателни дози, които да ускоряват имунитета против Covid-19, не е необятно публикувано. Възрастните хора, както и тези със съпътстващи болести, са тези, които вероятно биха имали потребност от годишна ваксина, само че техният брой е нищожен в съпоставяне със настоящето търсене на препаратите. В скорошно изказване JPMorgan разгласи, че продажбите на ваксина срещу COVID-19 на Pfizer " е малко евентуално да бъдат устойчиви наоколо до сегашните равнища в дълготраен проект ", до момента в който анализаторите на SVB Leerink " виждат ограничавания в вероятностите за напредък на Pfizer заради напън на конкуренцията ".

Приходите от имунизацията против ковид са голяма част от общия оборот на американската компания. Делът единствено от нея се чака да надвиши 20% от цялата облага за 2021 година В момента компанията е оценена на 250 милиарда $, само че прогнозите на специалисти са, че това равнище мъчно ще се задържи. Друг аспект, който ще окаже въздействие върху финансовите резултати на Pfizer, са и изтичащите патенти на две от най-популярните им медикаменти. Разредителят на кръвта Eliquis губи патента си през 2027 година, а година по-рано това ще се случи и с раковото лекарство Ibrance.

Ситуацията при Moderna е по-особена, от тази, в която се намира Pfizer. Ваксината против ковид беше първото утвърдено лекарство на компанията, като то повиши оценката на компанията до 175 милиарда $. " Ако тяхната пан-респираторна стратегия не стартира да създава някои артикули най-късно през 2024 година, ще започнете да изпитвате известна болежка от цената на акциите ", споделя Хартадж Сингх, старши анализатор по биотехнологии в Oppenheimer, базирайки се на проектите на Moderna за създаване на една ваксина, ориентирана към няколко респираторни болести, в това число грип и Covid-19. Според него може да станем очевидци на повтаряне на случая на Gilead. Американската компания създаде лекарство срещу хепатит C, само че след края на лечението заболелите нямат потребност от спомагателни дози. Това понижи търсенето, затова и цената на компанията. Тя бе оценена на 173 милиарда $ през 2015 година, когато лекарството бе утвърдено, а през днешния ден е 90 милиарда $.

Този вид сметки срещат и необятна рецензия, тъй като от икономическа позиция фармацевтичните компании вършат повече пари от отнасяне, а не изцеление на пациентите - нещо мощно укоримо от морална позиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР