Инвеститорите целят да привлекат ИТ и аутсорсинг компаниитеКомплексът Central park

...
Инвеститорите целят да привлекат ИТ и аутсорсинг компаниитеКомплексът Central park
Коментари Харесай

„Зелен” комплекс за 60 млн. евро строят в Бургас

Инвеститорите целят да привлекат ИТ и аутсорсинг фирмите

Комплексът Central park в Бургас ще предложи потенциал от 690 жилището и офис площи с до 5000 работни места

Многофункционален „ зелен ” комплекс ще бъде издигнат в Бургас в границите на три години. Проектът Central park съчетава жилищни и офис здания, а инвестицията в него ще възлезе на 60 милиона евро, стана ясно през днешния ден на „ първата копка ”.

Инвеститорите от „ Сентрал парк ” ЕООД показаха план от три жилищни и три офис здания, като съгласно тях новият „ квартал ” на Бургас ще задоволява изцяло потребностите на живеещите, работещите и посетителите в него. Идеята е да бъде основана новаторска екосистема, желана за месторабота и дом от ИТ и аутсорсинг фирмите.

Инфраструктурата включва конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.

Мащабният план се намира в кв. Славейков и се простира на 35 дка – 200 000 кв. м. застроена повърхност, 150 000 кв. м. бизнес и жилищни здания, две подземни равнища с паркоместа по 25 000 кв. м.

В рамките на Central park ще бъдат издигнати три жилищни здания с общо 690 жилището, три офис здания с потенциал до 5 000 работни места, под земята паркинг на две равнища с общ потенциал 1 555 места.

Сградите в Central park ще бъдат „ облечени ” в зелена и природосъобразнa среда

Central park е планиран като извънредно „ зелен ”, освен във връзка с растителността, която заема над 7 000 кв. м., само че и с оборудванeто за 7 000 кв. м. слънчеви панели. Слънчева сила, равняваща се на 1 MWp, ще се употребява за зареждане на общите елементи на комплекса, енергоспестяващите слънчеви лампи по алеите, както и отоплението, осветлението и напояването на ботаническата градина.

Специална система за събиране и филтриране на дъждовната вода ще разреши потреблението й за битови потребности, което покачва енергийната успеваемост на плана.

„ Идеята и концепцията при проектирането е „ обличането ” на постройките в зелена и природосъобразнa среда. Нашите планове са да осигурим предпоставки за развиването на корпоративна просвета за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен метод на работа, което всъщност трансформира концептуално метода на живот на работещите в комплекса ”, съобщи арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал плана.

В тази посока са създадени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните елементи, с разнородни функционалности за отмора, релаксация и обществени изяви, разясни той. При проектирането са употребявани модерни технологии за живи  зелени стени „ Live Panel ” и „ LivePicture ” на водещи английски  компании в този бранш.
още по тематиката
Амбицията на вложителите е Central park да бъде новаторска екосистема, която е желана месторабота и дом за ИТ и аутсорсинг компании. „ При проектирането и енергийните решения се постарахме планът да дава отговор на потребностите на пазара на недвижимите парцели в идните 10 години ”, сподели авд. Мартин Богдев, представител на вложителя.

По неговите думи, посредством реализацията на плана се основават условия Бургас да бъде нова опция на картата на България, осигуряваща териториална подвижност, а точно хора с подобаваща подготовка, намиращи се в други градове, да могат да се реалокират в Бургас, за да продължат трудовата си кариера.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР