Инвеститорите си отдъхнаха след новините, че италианските популисти от "Пет

...
Инвеститорите си отдъхнаха след новините, че италианските популисти от "Пет
Коментари Харесай

Противоречието между Италия и европейската валута едва сега започва

Инвеститорите си отдъхнаха след новините, че италианските популисти от "Пет звезди " и партия "Лига " няма да съумеят да сформират държавно управление. Успокоението им обаче бързо бе изместено от нови терзания, откакто се оказва, че нови парламентарни избори в Италия могат да се окажат основни за бъдещето на страната в еврозоната, написа CNN в собствен коментар по тематиката.

Президентът на страната Серджио Мотарела отхвърли да утвърди номинацията за финансов министър на двете партии поради евроскептичните му възгледи.

Еврото бе сложено под напън в последните седмици поради протичащото се в Рим. Инвеститорите бяха обезпокоени най-много от държавната стратегия на "Пет звезди " и партия "Лига ", която планува съществени данъчни облекчения и политики за бързо повишение на приходите на стойност 100 млн. евро. Според анализатори осъществяването на тези ограничения може да е в нарушаване с разпоредбите в еврозоната.

"Матарела даде да се разбере, че няма да допусне политика, която би могла да сложи Италия в борба с Европейския съюз и която евентуално би могла да заплаши италианското участие в еврозоната ", отбелязва американската телевизия, базирайки се на икономисти от Berenberg bank.

Стратезите на Societe Generale обаче предизвестяват, че идващите парламентарни избори могат да се трансфорат в самобитен референдум за присъединяване на Италия във валутния съюз

След години на застоялост и отвращение за промени италианският държавен дълг доближи над 2 трилиона евро, което съставлява към 130% от брутния вътрешен артикул на страната. Това е третото най-високо равнище на задлъжнялост в света след Япония и Гърция, показва CNN.

Като страна, която употребява еврото, Италия се съгласи да съблюдава бюджетните правила на Европейски Съюз, предопределени да запазят стабилността на валутата. По време на предизборната акция през март обаче популистките партии приканиха тези правила да бъдат отстранени. Те упорстваха за осъществяване на референдум за еврото или за овакантяване на Европейския съюз.

Тези избухливи обещания обаче липсват в плана на държавна стратегия, само че анализатори споделят, че в този момент те могат да бъдат възобновени, защото популистките партии упрекват италианската политическо статукво, че не й дава право да ръководи.

Също по този начин е евентуално идната предизборна акция да има доста по-силни евроскептични послания
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР