Инвеститорите по света масово започнаха да се завръщат към златото,

...
Инвеститорите по света масово започнаха да се завръщат към златото,
Коментари Харесай

Инвеститорите започнаха да се завръщат към златото, търсейки защита за парите си

Инвеститорите по света всеобщо започнаха да се завръщат към златото, което дава добър сигнал за цената на благородния метал.

SPDR Gold Shares, най-големият в света борсово търгуван фонд (ETF), подсилен със златни кюлчета, регистрира в края на предходната седмица рекорден чист поток, измерен в щатски долари, възлизащ на 1.63 милиарда $. Това са най-високите чисти приходи откогато фондът стартира да се търгува през 2004 година, предава Bloomberg.

Рекордният чист поток идва след спад в притежанията през 2021 година, която бе слаба година за цената на златото.

Повишението идва преди значимата среща на Федералния запас на Съединени американски щати, планувана за средата на тази седмица, на която се чака да бъдат дадени сигнали за идното повишение на лихвите, което би трябвало да стартира от март тази година.

Въпреки, че Фед се подготвени да затегне паричната политика, което би следвало да понижи атрактивността на златните кюлчета, защото те не дават рентабилност под формата на лихви, търсенето на злато получава поддръжка от поевтиняването на акциите, напрежението сред Съединени американски щати и Русия по тематиката Украйна и спадът в цената на биткойн.

От позиция на тонове, чистият поток от петък предходната седмица доближава 27.6 тона. В същото време хедж фондовете, търгуващи с фючърси върху цената на златото и други скъпи метали, понижиха залозите си за 5-седмично дъно през предходната седмица.
Колко са златните запаси на България?
Златните запаси на България възлизат на 40.83 тона към края на месец ноември 2021 година, сочат данните на Световния съвет по златото....
Прочети повече
„ Намираме за доста изненадващо, че цената на златото не съумя да завоюва от мощните ETF потоци ”, показва в записка Даниел Брийсман, анализатор в Commerzbank AG.

„ Тази седмица се допуска, че пазарните участници ще се концентрират основно върху срещата на Федералния запас на Съединени американски щати. ”, прибавя той.

Златото изпрати слаба 2021 година, откакто регистрира връх през миналата 2020 година. Поради това, че централните банки по света започнаха да лимитират политиката на тласъци, наложена поради пандемията, и заради събитията, че новият вариант на ковид Омикрон не нанесе толкоз вреди, колкото се очакваше, ползата на вложителите към златните кюлчета беше неуверен.

През предходната година, SPDR Gold Shares регистрира най-голямото си годишно чисто евакуиране на притежания, измерени в тонове, от 2013 година насам.

Още:

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР