Инвеститорите очакват Мицотакис да докаже, че пробизнес репутацията му е

...
Инвеститорите очакват Мицотакис да докаже, че пробизнес репутацията му е
Коментари Харесай

Мицотакис обещава икономическа промяна след изборната победа в Гърция

Инвеститорите чакат Мицотакис да потвърди, че пробизнес репутацията му е заслужена

Новият дясноцентристки гръцки министър председател Кириакос Мицотакис дава обещание, че страната " гордо ще вдигне още веднъж глава ". " Искам да видя хората да преуспяват. Искам да видя децата, които напуснаха, да се връщат ", разяснява той след изборната победа над досегашния министър председател Алексис Ципрас и неговата лява партия СИРИЗА.

Мицотакис обаче ще се сблъска с редица стопански проблеми, а вложителите чакат той да потвърди, че пробизнес репутацията му е заслужена, написа Bloomberg. На новия министър председател ще му се наложи да се захване бързо с осъществяването на обещанията си да оправи държавните финанси, неприятните заеми и задушаващата администрация. И всичко това в границите на строгите фискални ограничавания, наложени от интернационалните кредитори.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Отчаяна потребност от вложения

Мицотакис би трябвало да покаже, че Гърция може да притегля вложенията, от които обезверено се нуждае, и може да основава работни места на фона на спадналия стандарт на живот. Освен това оправянето с неприятните заеми за 80 милиарда евро, които са завещание от рецесията, се обрисува като една от най-трудните идни задания.

Гръцката стопанска система набъбна с 1.9% през 2018 година и е напът да реализира 2% през тази година. Целта на Мицотакис е да удвои това число до 4% през 2020 година За да реализира този резултат, ще се нуждае от вложения. А с цел да убеди вложителите, че мога още веднъж да имат вяра на страната му, новото държавно управление ще би трябвало да се оправи с прекомерните регулации, бавната правосъдна система и корупцията. Ще би трябвало и забързване на приватизацията, изключително в енергийния бранш.

Законодателство за данъчните съкращения

Мицотакис възнамерява да вкара данъчни съкращения, които да влязат в действие от 2020 година, с цел да подтиква стопанската система и да покаже на вложителите, че Гърция основава по-благоприятна среда за тях. Законодателството по въпроса се чака малко преди излизането на Народното събрание в отмора през август.

Новият министър председател се стреми да покаже, че идва смяна още в първите дни на поста си. Той желае да предоговори договорката с гръцките кредитори, което би разрешило повече пари да бъдат реинвестирани в страната. Кредиторите обаче наподобяват решени да изпратят явен сигнал, че Атина би трябвало да се придържа към уговорките си да реализира примитивен остатък от 3.5% всяка година до 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР